Neverovatna priroda!

Na oko 35 kilometara od glečera Kodar u Transbajkalskoj regiji u Sibiru nalazi se minijaturna pustinja Chara Sands. Ne bi bilo tu ništa čudno da nije okružena ledenim bregovima i planinama na kojim su temperature veoma niske.

Procenjuje se da je Chara Sands formirana pre 55.000 do 100.000 godina za vreme glečerskog perioda Muruktin. Jedno vreme je regija bila ispunjena vodom, ali je vrlo brzo voda isparila, a vetar je naneo pesak.

BAŠ SA OVOG GRČKOG OSTRVA JE AHIL KRENUO PUT TROJE – Ne posetiti ovo mesto je prava šteta! Peščane plaže, gostoljubivi ljudi i živopisni pejzaži – sve to ćete pronaći ovde

peščana pustinja u sibiru

Peščane dine pustinje prostiru se na teritoriji od deset kilometara dužine i pet kilometara širine, a neke od njih visoke su i 15-30 metara, piše Klix.

Međutim, uprkos velikoj količini peska i dinama, Chara Sands ipak nije prava pustinja, ali je svakako neobična pojava. Naime, od titule prava pustinja je deli manji procenat kišnih kapi tokom godine.

GRAD U KOM JE VREME STALO – Kad zakoračite ovde, kao da ste se vratili u 13. vek

peščana pustinja  Chara Sands u sibiru

Na ovu oblast godišnje padne oko 35 centimetara kiše, uglavnom u letnjim mesecima, a prema jednoj od opšteprihvaćenih definicija, u pravim pustinjama godišnje padne manje od 25 centimetara kiše.

U ovom videu možete videti bolje kako ova neobična oblast izgleda:

Švrćkanje.rs/Klix.ba / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: