U Sudanu postoji 250 grobnica, ali malo ko za njih zna

Baš poput onih u Egiptu, Sudanske piramide su takođe zadivljujuće, zbog svoje istorije, strukture i lepote, a za uživanje u ovom prizoru neće vam smetati gužve znatiželjnih turista, jer posetilaca gotovo i da nema.

Piramide u Merou, 200 kilometara severno od Kartuma, iako se nalaze na UNESCO-voj listi svetske baštine retko obilaze posetioci zbog sankcije koje su nametnute Sudanu.

Nalazište, poznato kao Ostrvo Meroe zbog drevne, odavno presušene reke koja je proticala oko njega, nekada je bila rezidencija vladara Kuš kraljevstva, poznatih i kao „crni faraoni“.

Njihove piramide, koje su ovde izgrađene su visoke od 6 do 30 metara, a građene su između 720. i 300. pre nove ere.

Ulazi su obično okrenuti ka istoku, kao znak pozdrava izlazećem suncu. Stil gradnje je takozvani nubijski, krasi ga mnoštvo dekorativnih elemenata, inspirisanih umetnošću Egipta, antičke Grčke i Rima, zbog čega predstavljaju neprocenjive relikvije.

Kao i egipatske, tako su i sudanske piramide građene kao grobnice. Piramide su ponosno stajale sve do 1834. godine, kada ih je opljačkao italijanski istraživač Đuzepe Ferilini i oštetio dok je u potrazi za skrivenim blagom koristio eksplozive. Pojedine piramide su obnovljene.

Zbog ratnih sukoba, svakako nije baš najpamtnija odluka putovati u ovaj deo sveta, ali možda jednog dana ovo područje bude mirno, pa bude moguće uživo razgledanje ovih piramida. Do tada uživajte u fotografijama i video snimku.

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/Drew Binsky

NE PROPUSTITE: