Ova planina je pravi dragulj ovog dela Srbije i mesto koje ne treba zaobići. Nalazi se nadomak Vrnjačke Banje, a pripada opštini Kraljevo.

I dok su u Vrnjačkoj Banji smeštajni kapaciteti puni kao oko, Goč je lokacija koju turisti tek otkrivaju i koja nije toliko popularna, pa su mir i tišina ovde, za sad, zagarantovani.

Goč spada u niže planine u Srbiji, a najviši vrh Krnja ima 1.127 metara nadmorske visine.

Zbog bogate vegetacije, te raznog bilja koje raste na ovoj planini, ona se smatra i jednom od najlekovitijih.

Ovde ćete često naići i na meštane koji prodaju razne proizvode od tog lekovitog bilja, od melema, preko raznih krema koje se koriste za brojne tegobe.

Osim toga, kažu da je kombinacija boravka na Goču i u Vrnjačkoj Banji jedna od najdelotvornijih antisres terapija koje možete sebi priušiti.

Tako ćete često naići i na meštane koji prodaju razne proizvode od tog lekovitog bilja po prilično prihvatljivim cenama.

Najveće bogatstvo planine su šume koje se prelivaju u različitim nijansima zelene po planinskim masivima, ali i veliki broj potoka koji se uglavnom ulivaju u Zapadnu Moravu.

Tu su i vidikovci sa kojih se vidi pola Srbije, dve ski staze duge po 300 metara i dva ski lifta. Osim za početnike, ove ski staze su odlične i za decu i za rekreativce. Izuzev toga, Goč se može pohvaliti i sa 5 staza za smučarsko trčanje, ali i sa brojnim stazama za trčanje i šetnju. 

Posebno atraktivno je jezero Selište. Bogata zelena boja vode oivičena ponosnim četinarima asocira na daleke destinacije, a zabravo je predeo kojim se Srbija može pohvaliti.

Iako je u ovom veštačkom jezeru zabranjeno i kupanje i pecanje, odnosno bilo kakve aktivnosti, budući da se koristi za snabdevanje vodom obližnje Vrnjačke banje, jezero Selište nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Kao što smo već reki, neki od najlepših vidikovaca nalaze se upravo na Goču, a među njima posebno se ističe vidikovac Krst. Ako budete te sreće da ga posetite za lepog vremena, uživaćete u pogledu na Gledićke planine, te na planine Rudnik, Rtanj i Kopaonik.

Najidealnije vreme za posetu planine Goč je proleće ili leto, kada je priroda najlepša.

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/BalkanTrip TV

NE PROPUSTITE: