Sklonište od užurbanog života i raj za ljubitelje prirode je definitivno planina Kosmaj.

Ovo parče raja je oduševilo čak i Džonija Depa, ali i Novaka Đokovića koji na ovom mestu ima i vikendicu.

Kako su mediji preneli pre par godina, njih dovijica su prve komšije, s obzirom da je i holivudski glumac pazario nekretninu na ovoj planini.

Kosmaj se nalazi u blizini Mladenovca, a njen najviši vrh dostiže 626 metara nadmorske visine. Glavni greben Kosmaja je polumesečastog oblika i pruža se u pravcu jugozapad-severoistok.

Ovako je nastalo ime Kosmaj

Naziv Kosmaj je nastao od keltske reči cos, što znači šuma i maj, što u prevodu znači planina. Međutim, Rimljani su Kosmaj prilagodili mitologiji, pa je dobio značenje casa Maiac, odnosno, stanište boginje Maje. Tokom rimske epohe ova planina je bila značajno rudarsko središte. Smatra se da se ruda gvožđa iskopavala čak i pre dolaska Rimljana.

Kosmaj važi za idelno mesto za odmor i potpuno uživanje u prirodi, s obzirom da, još uvek, na ovom mestu nema previše ugostiteljskih objekata. Ovde možete uživati u pešačenju, planinarenju, ali i vožnji biciklom.

Bogata flora i fauna

Interesantno je da se na Kosmaju nalazi čak 95 izvora pitke vode. Ovde ćete videti 500 vrsta biljaka I 100 vrsta ptica, ali i 300 vrsta gljiva.

Šumom dominiraju hrast, bukva i mestimično četinari.

Osim flore i faune, istorija ovog mesta je veoma bogata, pa je i to jedan od razloga sve veće posećenosti ovog mesta. Ukoliko krenete put Kosmaja, ne propustite da posetite:

Vidikovac Kosmaj

Vidikovac Kosmaj je drveni toranj sa predivnim pogledom na Šumadiju.

Manastir Tresije

Izgrađen početkom 14. veka najverovatnije, manastir Tresije posvećen je Saboru Svetih Arhangela. Iako je njegova istorija praćena brojnim razaranjima, u periodu postojanja Beogradskog pašaluka bio je ovo jedan od manastira koji je imao i značajnu imovinu i brojno bratstvo.

Manastir Pavlovac

Manastir Pavlovac sagradio je despot Stefan Lazarević u 15. veku. Ime je dobio po potoku, koji se nalazi u blizini manastira. Do pre dvadesetak godina manastir je bio zatrpan kamenjem, da bi ponovo bio obnovljeni danas ga možete posetiti.

Markovačko jezero

Ovo jezero je nastalo sredinom 60-ih godina prošlog veka, a jedno je od najstarijih i najbogatijih veštačkih beogradskih jezera. Nalazi se u podnožnju planine, u selu Markovac.

Vodopad Pruten

Takođe, u podnožju Kosmaja se nalazi i vodopad Pruten. Tačnije, smešten je u selu Babe, a za njega nije čulo puno ljudi iako je prelp i vredi ga posetiti.

Spomenik borcima Kosmajskog odreda 

Na vrhu Mali Vis se nalazi spomenik podignut u čast palim borcima Kosmajskog odreda, koji su učestvovali u Drugom svetskom ratu. Spomenik je podignut 1971. godine i delo je vajara Vojina Stojića i arhitekte Gradimira Medakovića.

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/Emisija SAT – Zvanični kanal

NE PROPUSTITE: