Misterija zvana planina Rtanj

Ni za jednu planinu kao za Rtanj se ne veže toliki broj legendi i priča sa neobjašnjivi raspletom… i još uvek se polemiše, da li je planina ili jedina srpska piramida? Ono što je sigurno je da je, bez dileme, mesto koje intrigira decenijama unazad.

Ovo su sve legende koje godinama opstaju i prepričavaju se:

Još od davnina, Rtanj je bio predmet posebnog poštovanja među stanovnicima Srbije. Nekada zbog svog neobičnog oblika, često zbog neobičnih i mističnih pojava na njemu, a još češće zbog lekovitog bilja koje raste isključivo na ovoj planini.

Rtanj je krečnjački masiv Karpatsko-balkanskog planinskog sistema, a njegova istočna granica definisana je Crnim Timokom i linijom Boljevac-Rujište.ima brojne podzemne izvore, pećine i jame. Rtanj je zaštićeno prirodno bogatstvo, između ostalog, i zbog endemskih vrsta koje ovde uspevaju.

Najviša tačka Rtnja je vrh Šiljak koji se nalazi na visini od 1.561 metra, a kada se pažljivo zagledate ka njemu, shvatite da ispred sebe imate neobičan i nesvakidašnji oblik u prirodi – idealnu trostranu piramidu. Ko je odgovoran za oštre ivice ove planine pitanje je koje u zavisnosti od verovanja ima bezbroj odgovora.

Na Svetskom kongresu poštovalaca i istraživača neidentifikovanih letećih objekata, u Baltimoru 2012. godine donet je zaključak da je naša planina centar vanzemaljskog života i onostranih pojava u celom svetu, kao i da je upravo zbog toga svim svetskim silama Srbija interesantna.

 Ima i onih koji tvrde da je Rtanj bio dom egipatskog boga Sunca koji je, navodno, i sahranjen u utrobi ove krečnjačke planine.

Lokalni vodiči dodatno doprinose popularizaciji Rtnja prepričavanjem legende da „u utrobu ove planine nikada niko nije ušao, jer ako bi se to desilo, taj neko bi bio surovo kažnjen“. Teška sudbina zadesiće i onoga ko se Rtnju zameri, upozoravaju lokalci.

Planina je poznata po lekovitim travama od kojih se pravi popularni Rtanjski čaj. Takođe, Natalijina ramonda, cvet koji se nosi u znak obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, raste upravo na ovoj planini.

Mnogi su svedočili neobičnim dešavanjima, između ostalih, zbog kojih je planina i postala misteriozna. Naime, na ovom mestu telefoni se mogu napuniti ili isprazniti, foto-aparati poneka ne mogu da se upale, senzori na kolima ukoliko parkirate blizu neće raditi ili će se svi uključiti u isto vreme, a kamere će podrhtavati na potpuno ravnoj i mirnoj površini.

Izvor:Telegraf/Nacionalnageografija/B92 / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: