Tačna starost stabla se ne zna, ali stručnjaci procenjuju da je starije od 150 godina

Najstariji platan nalazi se kod Miloševog konaka i svojom visinom od oko 34 metra i rasponom krošnje od 50 metara, nadmašio je sva ostala stabla u Topčiderskom parku i uz zgradu zaštićene prostorno kulturno-istorijske celine Milošev konak postao simbol ovog prvog, planski uređenog parkovskog prostora u Srbiji.

Posle Drgog svetskog rata platan je prvi put zvanično stavljen pod zaštitu 1949. godine, a nakon urađene revizije, Skupština grada Beograda je 2001. godine, donela novo rešenje o njegovoj zaštiti, kao spomenika prirode botaničkog karaktera.

Postoje dve verzije o godini njegove sadnje: odmah po završetku gradnje Miloševog konaka 1834. godine i 1866. godine, pred kraj vladavine kneza Miloša, o čemu postoje pisani tragovi – računi o kupovini 350 sadnica drveća u Beču.

Kako je knez Miloš Obrenović povezan sa ovim stablom?

Prema predanju stablo je postiglo svoje neverovatne dimenzije zahvaljujući sadnji u bivšoj krečani. Nakon što je vrtlar posadio sva stabla u parku preostalo mu je još jedno stablo platana pa je pitao kneza Miloša šta da radi sa njim.

On mu je odgovorio da ga stavi u krečanu koja je preostala od gradnje konaka. Vrtlar ga je poslušao, a platan je dostigao ogromne dimanzije, tako da su već 1881. godine, postavljeni prvi podupirači za primarne grane koje su zbog svoje težine bile sklone prelomima.

Izvor:Blic / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: