Ipak, sve je više turista koji žele da je posete

Island je zaista zemlja čuda i, mogli bismo reći, zemlja sa najzanimljivijim predelima i turističkim atrakcijama. U ovoj zemlji nalazi se i veoma neobična plaža – plaža Reinisfjara koja je svetski poznata zbog, verovali ili ne, crnog peska.

Upravo ova lokacija je po izboru Tripadvisor-a proglašena za jednu od najlepših u sklopu svojih godišnjih nagrada Traveller’s Choice.

Smeštena je na južnoj obali Islanda, odmah pored Vik i Mirdal, koje je najjužnije selo na kopnu Islanda. Čim kročite na plažu primetićete ogromne crne morske stene poznate kao Rejnisdrangar koje ovo mesto čine još zanimljivijim.

plaža Reinisfjara sa crnim peskom, Island

Upravo za ove stene se vezuju i dve zanimljive legende. Prema predanju, baš te stene su nekada bili trolovi koji su pokušavali da izvuku brodove iz okeana na obalu. Međutim, zora je svanula na horizontu, pretvarajući trolove u stene.

Druga legenda govori o mužu čiju su ženu kidnapovala i ubila dva trola. Čovek je pratio trolove do Rejnisfjare gde ih je zamrzao, obezbeđujući da više nikada neće moći da ubijaju.

plaža sa crnim peskom, Island

Osim lepote, ova plaža se izdvaja i po tome što važi za jednu od najopasnijih na čitavom svetu.

Naime, talasi mogu biti izuzetno opasni, a mogu se pojaviti kada se najmanje očekuju, čak i u danima kada je more apsolutno mirno. Posetioci se upozoravaju da budu izuzetno oprezni, da nikada ne okreću leđa talasima i da drže bezbednu udaljenost od najmanje 30 metara.

plaža Reinisfjara sa crnim peskom, Island

Međutim, turisti često te zabrane ne poštuju, pa, osim što uđu na plažu, ponašaju se neodgovorno i prilaze talasima jako blizu, a neki im čak i okreću leđa. Zbog ovoga je često dolazilo do smrtnih ishoda na ovoj plaži, a sve je to vodilo do toga da ova plaža postane jedna od najopasnijih na čitavom svetu. 

Island
Island, crni pesak

U videu možete videti koliko opasni mogu biti talasi:

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: