Za sebe kažu da su morski nomadi, nemaju stalno mesto boravka, a na kopno odlaze retko, samo kako bi prodali ulovljnu robu ili kupili potrebne namirnice. Reč je o plemenu Bajau koje plovi vodama Indonezije i svojim načinom života fascinira ceo svet.

Mnogo je zanimljivosti vezano za ovo pleme…

Državljanstvo nemaju

Ovo pleme potiče iz regije Sulu na jugu Filipina i kreću se i vodama Malezije, Bruneja i Indoneziji. Ipak, ni jedna od ovih država ne priznaje ih kao svoje građane, tako da su pripadnici Bajau plemena ljudi bez državljanstva i nacionalnosti.

Oni nemaju kuće kakve mi poznajemo, već žive na svojim brodovima sa kojima se sele sa jednog mesta na drugo ili na plutajućim objektima nalik na kuće… Uglavnom se na brodu odvija čitav njihov život. U pojedinim momentima su pokušavali da se zadrže na nekom kopnu, ali bi uvek bili oterani.

Pleme Bajau

Koriste nekoliko jezika, u zavisnosti od toga gde najčešće plove. Podeljeni su u nekoliko grupa, a svaka od njih ima svog starešinu, čoveka koga svi izuzetno poštuju i slušaju.

Pripadnici ovog plemena plivaju i rone baš svaki dan od malih nogu, pod vodom provode i po pet sati dnevno, zbog čega su i dobili nadimak “vodeni ljudi”.

morski nomadi, Pleme Bajau

Posebno je interesantna činjenica da za vreme ne mare, pa tako niko od njih ne zna koliko, zapravo, ima godina. Takođe, ne znaju ni da čitaju ni pišu, a znanje prenose umenim putem. Iako osnosno obrazovanje nemaju, oni cene umetnost. Svi njihovi brodovi su raskošno oslikani, vole ples i imaju svoju tradicionalnu igru koja se izvodi na venčanjima.

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/One Minute Explore

NE PROPUSTITE: