Zvuči neverovatno! Evo o čemu je tačno reč:

U želji da oživi svoj sve prazniji centar, još jedan idilični gradić na jugu Italije nudi ljudima 30.000 evra da kupe kuću i usele se u nju.

S obzirom na to da su cene nekretnina tamo niske, ponuđeni iznos je dovoljan i da kupite i da renovirate neku od kuća u centru grada, piše Nova.rs.

Širom Italije svakodnevno se smišljaju ideje kako bi se privukli novi stanovnici: od prodaje trošnih kuća za „kusur“ do pristupačnih kuća odmah spremnih za useljenje. Živopisni grad Presiće je poslednji koji se odlučio za zanimljiv poduhvat.

Da bi učestvovali u projektu, podnosioci zahteva moraju da kupe jedan od stanova u gradu, koji su posebno obeleženi od strane gradskih vlasti i izgrađeni su pre 1991. Cene kuća počinju od 500 evra po kvadratu, što znači da svaka od kuća može takođe biti kupljena za manje od ponuđenog iznosa novca. Kako navode nadležni, 25.000 evra trebalo bi da bude dovoljno da se stan od 50 kvadrata kupi i eventualno renovira.

OVDE LJUDI BUKVALNO ŽIVE NA IVICI – Vodimo Vas U Obilazak Najluđeg Grada Na Svetu (FOTO)

Finansije koje je grad dobio spajanjem sa manjom susednom zajednicom još neko vreme neće biti iscrpljene, tako da grad može da nastavi sa projektom još nekoliko godina.

Grad ima oko 9.000 stanovnika, a oko polovina njih živi u užem gradskom jezgru.

Kao i druge jeftine nekretnine u Italiji, te kuće su pre izvesnog vremena napustili njihovi prvobitni vlasnici. Pored cene, atraktivna je i lokacija, jer se grad nalazi na jugu Italije u blizini peščanih plaža i tirkiznog mora. Gradski zvaničnici se nadaju da će ta ponuda udahnuti novi život gradu, jer se njegovo stanovništvo iz godine u godinu smanjuje.

5 PRIRODNIH ČUDA NA BALKANU – Ovo Treba Videti Bar Jednom U Životu

– U centru grada ima mnogo praznih kuća u kojima želimo da vidimo nove stanovnike, rekao je za gradski većnik Alfredo Palese.

– Sramota je videti kako se naš stari grad, pun istorije, prelepe arhitekture i umetnosti, polako prazni, dodao je on.

Prednost je, između ostalog, to što nove poslovne delatnosti imaju manji porez, a porodice sa decom dobijaju dečji dodatak.

GRAD LALA I CRVENIH FENJERA – 5 Razloga Zbog Kojih Morate Da Posetite Amsterdam

Izvor: Nova.rs / Foto: Pixabay

NE PROPUSTITE: