Između Novog Bečeja i Novog Mileševa nalazi se mesto velikog kulturološkog značaja, ali i mesto za koje se vezuje zanimljiva legenda

U sred ravnice i polja suncokreta nalazi se srednjovekovna crkva Arača. Iako iz daleka izgleda kao napuštena ruina, baš ovo mesto čuvar je znimljive elegende i zamršene istorije.

 Od 1948. je ovo mesto ubeleženo kao kulturno-istorijski spomenik prvog reda, jedinstveni je spomenik kulture takvog tipa u celoj zemlji

Dok nije poslednji put stradala od Turaka i dok je bila u najboljim godinama, Arača je služila monasima, krstašima, vojskovođama, kraljicama, srpskim despotima i njihovim namesnicima. Svi materijalni dokazi do sada prikupljeni pokazuju da je Arača bila više od crkve, naime veruje se da je Arača bilo naselje i da je tokom vekova ovde živelo različito stanovništvo. Danas njenu kulturnu ostavštinu baštine dva naroda, srpski i mađarski.

Kratka istorija Arače

Kako se navodi, izgrađena je 1230. godine. Na ovom mestu ranije je već postojala crkva i to u 11. veku. Na njenim ostacima izrađena je Arača. Kao što smo rekli, mesto je burne i zamršene istorije. Prvi put je opljačkana i srušena 1280. godine, a obnovljena tek 1370. i to po nalogu kraljice Jelisavete Kotromanić Anžujske. Tokom te obnove crkvi je dodat gotski toranj sa zvonikom.

Godine 1417. kralj Žigmund je poklanja despotu Stefanu Lazareviću, a posle je pripala Đurđu Brankoviću. Sa nadiranjem Turaka došao je i njen kraj. Naime, 1551. godine Turci je ruše i od tada pa do danas nije obnavljana.

Legende o ovom mestu

Postoje dve priče koje se vezuju za ovo mesto. Govori se da se Ričard Lavlje Srce ovde lečio godinama i to ni manje, ni više nego blatom koje se nalazi oko crkve za koje se veruje da ima blgotvorno dejstvo na telo.

Druga legenda kaže da je Atila Hunski zakopao kovčeg sa blagom u blizini ove crkve.

Ukoliko dođete do ovog spomenika kulture evo šta još možete videti u blizini:

U samoj blizini atrakcije je selo Torda u kojem se nalazi i „Udruženje za čuvanje Arače“ gde možete čuti o ovom lokalitetu nešto što sigurno niste znali. Blizu je i rezervat prirode – Slano kopovo, dvorac Karačonji, dvorca Sokolac koji je podigao Lazar Dunđerski, kao i dvor Gedeona Rohoncija.

Švrćkanje.rs / Foto: PrintcreenYoutube/Radio-televizija Vojvodine

NE PROPUSTITE: