Sprovedena anketa je pokazala da čak 83 odsto ispitanih Beograđana koji svakodnevno prolaze pored Spomenika obešenim rodoljubima, ne zna kome je spomenik posvećen. Evo o čemu je reč:

Od 1983. godine, na Terazijama, stoji spomenik posvećen petorici Srba koje je na tom mestu obesio Gestapo. Žrtve su prvo streljane, a onda obešene o stubove javne rasvete kako bi se narod zastrašio.

Ubijeni su učenik Milorad Pokrajac, krojač Jovan Janković, obućar Svetislav Milina, zemljoradnici Velimir Jovanović i Ratko Jević. Njihov zločin? Štura i stereotipna floskula “pružanje otpora okupatoru”.

U ranim jutarnjim časovima 17. avgusta 1941. godine nemački okupatori su u Beogradu poslali opomenu svima onima koji bi eventualno pomislili na otpor i ubili petoricu Srba. Tela su ostavljena da danima, u znak pretnje, vise na stubovima javne rasvete kao vrhunac poniženja jednog grada, ljudskosti…

Četrdeset godina kasnije, na istom mestu građani slobodnog Beograda podigli su spomenik. Ogromni crni obelisk visok četiri metra i prečnika 80 centimetara, rad vajara Nikole Jankovića i danas stoji na Terazijama. Oni koji ga pažljivo zagledaju videće uklesane prizore vešanja i stihove čuvenog Vaska Pope.

Dve godine kasnije, u neposrednoj blizini spomenika, postavljena je bronzana spomen-ploča sa imenima ubijenih rodoljuba i epitafom: “Borcima za slobodu koje su fašistički okupatori obesili na Terazijama 17. avgusta 1941. godine – građani Beograda”.

Izvor: Danas/Istorijskizabavnik / Foto: Wikipedia

NE PROPUSTITE: