Dubai je urbani fenomen koji danas služi kao inspiracija za mnoge druge gradove u razvoju širom sveta. Pre samo 50 godina, Dubai je bio gradić u sred pustinje za koji je znao samo mali broj ljudi. Ali sve se drastično promenilo kada je na tlu ovog grada pronađeno nalazište nafte i gotovo preko noći Dubai je postao najpoznatija svetska metropola i grad sa najviše oblakodera na svetu.

Mesto koje je godinama bilo poznato kao pustinja pretvorilo se u biznis centar sveta ali i mesto koje turisti hrle da vide. Mesto je neverovatnih građevina poput Burj Khalif-e, Palm Jumeirah-a i uskoro Dubai Creek Tower-a, zgrade koja će biti visoka 711 metara. Takođe je postalo i sinonim za luksuz i život na visokoj nozi.

MESTO GDE MITOVI OŽIVLJAVAJU, DOM ZEVSA I MINOTAURA – 10 zanimljivih činjenica o Kritu

Činilo se gotovo nemoguće da mali grad koji se nalazi u veoma nepovoljnoj klimatskoj zoni može da postane jedno od najvećih svetskih poslovnih i finansijskih centara. Kako se to dogodilo? Da bismo odgovorili na ovo pitanje, pogledajmo istoriju Dubaija:

Urbani razvoj Dubaija počeo je vladavinom šeika Rašida.

Godine 1959. otišao je na turneju po Evropi i bio je veoma inspirisan evropskim prestonicama, posebno Londonom. Bio je fasciniran urbanim dizajnom, komforom i pogodnostima koje je London mogao da ponudi.

EGIPAT, ČUDESNA ZEMLJA FARAONA – 10 zanimljivih činjenica koje možda niste znali

Nakon tog putovanja, šeik Rašid je rešio da i Dubai pretvori u međunarodni grad. 1961. godine dao je instrukcije da se veštački produbi potok Dubai kako bi mogli da uplove veći trgovački brodovi. Pod njegovim vođstvom, grad se obnavljao kamenom i cementom. Imajući u glavi san o velikom gradu, šeik Rašid je počeo da gradi međunarodni aerodrom, iako su investitori smatrali da je previše optimističan i da je ova investicija čist promašaj.

Planovi šeika Rašida o stvaranju međunarodne prestonice verovatno bi ostali u ovoj fazi, ali je 1966. godine pronađena nafta u Dubaiju.

OVO GRČKO OSTRVO JE KAO STVORENO ZA LJUBITELJE MIRNIJIH ODMORA – Ima svega 2.000 stanovnika, malo turista, a priroda je očaravajuća

Kao i većini drugih gradova u razvoju, Dubaiju je bio potreban veliki projekat koji bi mogao da privuče međunarodnu pažnju, pa je šeik Rašid dao instrukcije da se izgradi neboder. Godine 1979. zgrada od 39 spratova pod nazivom Svetski trgovinski centar Dubai je zvanično otvorena za poslovanje.

Nakon što je šeik Rašid umro 1981. godine, njegov rad je nastavio jedan od njegovih sinova, 31-godišnji Mohamed.

Baš kao i njegov otac, bio je opsednut idejom da Dubai pretvori u moderan, međunarodni grad. Njegova glavna inspiracija bio je Daniel Burnham, američki arhitekta i urbanistički dizajner koji je poznat po planiranju i dizajnu modernog Čikaga početkom 20. veka. Daniel Burnham je bio ubeđen da gradski arhitekta mora da planira veliko; “ako želite da se o vašem gradu priča, mali i osrednji projekti vas neće nikuda odvesti”.

Šeik Muhamed je usvojio ovaj pristup i odlučio da od Dubaija napravi najveći i najviši grad.

BEZ PAR HILJADA EVRA U DŽEPU I MARKIRANE GARDEROBE NI NE POMIŠLJAJTE DA ODETE TAMO – Ovako izgleda život u najbogatijoj zemlji

2000. godine je predstavio Emirates Tovers, koji su bili viši od bilo koje zgrade u Evropi u to vreme. Ali to nije bilo dovoljno veliko za Dubai; Šeik Muhamed je želeo da izgradi najvišu zgradu na svetu. 2010. godine završili su izgradnju Burdž Kalife, najvišeg nebodera na svetu.

Sigurni smo da će ovaj grad s godinama postajati sve veći i spektakularniji.

Švrćkanje.rs / Foto:Pixabay

NE PROPUSTITE: