Na samo sat vremena od Beograda krije se idealan kutak za beg od užurbanog života, buke i gužve. Vodimo vas u obilazak Sremskih Karlovaca, mesta za koje možemo slobodno reći da je pravi mali raj na Zemlji

Čim zakoračite u ovaj Vojvođanski grad osetićete neki mir i potpuno drugačiju, pitomiju energiju. Ovaj šarmantni gradić nudi savršeni odmor i predah koji nam je svima potreban, s vremena na vreme.

Nas su opčinile uličice kojima dominiraju šarene fasade, blizina Dunava i mogućnost da se uživa u pogledu na reku, trg na kojem se sve dešava. Tu su kafići, restorani… A osim toga, dopala nam se i ulica u kojoj dominiraju vinarije po kojima su Karlovci i čuveni.

I više je nego dovoljno razloga da izdvojite, ako ne više, onda barem jedan dan i zaputite se put Sremskih Karlovaca. Nekoliko je stvari koje obavezno treba posetiti, pa da krenemo redom:

Šetnja simpatičnim uličicama

Grad je veoma mali, pa će vam biti potrebno svega pola sata da obiđete sve. Dok koračate ulicama imaćete osećaj da ste u pravoj bajci.

Patrijaršijski dvor

Kažu da u Sremskim Karlovcima svaka zgrada, kuća i ulica priča neku slavnu priču jer je ovaj grad bio duhovni i kulturni centar Srbije. On je posle Prve velike seobe Srba 1690. godine postao naslednik Pećke patrijaršije. Veliki Patrijaršijski dvor još uvek dominira centralnim gradskim trgom, a pošto je patrijaršija kasnije prebačena u Beograd, ovde je danas središte Sremske mitropolije.

U veličanstvenoj zgradi Patrijaršije ostali su očuvani ikonostasi čuvenih srpkih umetnika Teodora Kračuna i Uroša Predića. Smeštena uz Patrijaršiju beli se Saborna crkva sa zelenim kupolama koje je konstruisao Zaharije Orfelin (istaknuti srpski pesnik, istoričar, bakrorezac, barokni prosvetitelj, graver, kaligraf i pisac udžbenika). Crkva je posvećena Svetom Nikoli, a u njoj se danas čuvaju vredne freske, slike Paje Jovanovića i mošti Svetog Arsenija Sremca, drugog srpskog arhiepiskopa.

Osim toga što su bili duhovni centar, Karlovci su bili i stecište kulturnih elita, pesnika i učenih ljudi. Zbog blizine Austrije kao i zbog posebnog značaja ovog grada za Bečki dvor, pod čijom je upravom bio u vreme Habzburgovaca, Karlovci su bili veoma napredan gradić za to vreme. U njima je osnovana prva srpska gimnazija koja se nalazi u samom centru grada.

Najstarija apoteka u Vojvodini

Najstariju apoteku u Vojvodini osnovao je 1890. godine Ludvig Štraser, a fascinantno je da ona i danas radi! Obavezno posetite ovo mesto jer i dalje ima stari enterijer, napravljen u Veneciji.

Vidikovac Stražilovo

Vidikovac s kog se pruža pogled na Karlovce, Dunav i Bačku. Nalazi se na dva nivoa. Pogledom na Karlovce stiče se utisak da ovu varošicu koja odiše dinamikom umiruje statua poznatog srpskog pesnika Duška Trifunovića, kome je ovo mesto i posvećeno.

Dunav

Prošetajte pored Dunava ili uživajte u pogledu na reku iz jednog od restorana koji se nalaze tik uz obalu.

Ostrvo Koh Chang

Ukoliko Sremske Karlovce posećujete tokom leta u tom slučaju nikako ne smete propustiti da posetite plažu sa druge strane Karlovaca. Koh Chang je treće najveće ostrvo na Tajladnu. Isto ime nosi i ovo ostrvce na Dunavu, koje još zovu i „srpski Tajland“.

Na njemu se nalazi i bič bar u kome se održavaju dnevne žurke, ispijaju ukusni kokteli i uživa u svim čarima koje lepo vreme nudi. Kako kročite na peščanu plažicu imate utisak kao da ste otišli u neku egzotičnu zemlju. Ostrvo je ušuškano između Dunavca i Kopačkog rita, stiže se za 10-ak minuta vožnje čamcem, a labudovi će vam poželeti dobrodošlicu.

Do plaže se dolazi taksi čamcima koji tokom sezone redovno saobraćaju.

Vinarije

U ovom gradu vekovima teče dobro vino i nikako ne valja preskočiti degustaciju.

Vinarije u Sremskim Karlovcima su se grupisale na dva mesta ovog preslatkog gradića – ima ih mnogo oko samog centra Sremskih Karlovaca, gde su glavne turističke znamenitosti i najveća fluktuacija ljudi, a mnogo ih je i u sporednim ulicama. Posebno su se sjatile u Švapskoj ulici, koja je i glavna vinska ruta u Sremskim Karlovcima. Sremskokarlovački kraj je vekovima već vinarski i vinogradarski, tako da je postao moderni centar vinskog turizma u tom delu Vojvodine.

Švrćkanje.rs

NE PROPUSTITE: