Da li ste znali da dine mogu da “pevaju”, tj. prizvode nekoliko različitih melodija?

Pesak koji peva, ova pojava godinama privlači pažnju i naučne zajednice, ali i zaljubljenika u prirodu.

Kada je Marko Polo prvi put čuo ove zvukove u Kini, posumnjao je na zle duhove. Nakon godina i godina istraživanja, naučnici ovaj fenomen danas nazivaju “raspevani pesak”.

Evo o čemu je reč:

Naime, tokom određenih peskovitih klizišta, peščane dine vibriraju poput muzičkih instrumenata, stvarajući zanimljive zvukove. Note koje se uglavnom mogu čuti su G, E ili F.

Nedavna istraživanja su otkrila da su vibracije uzrokovane klizanjem peska duž padina dina. Kada zrna peska počnu da se kotrljaju niz padinu određenih peščanih dina, proizvodi se zvuk koji podseća na zujanje i uzdahe, a odzvanja kilometrima daleko.

KIŠA RIBA, VATRENA DUGA, KAMENJE KOJE SE SAMO POMERA – top 5 neverovatnih prirodnih fenomena

pesak

Drugo pitanje koje je zbunjivalo javnost je zašto različite dine proizvode različite melodije – i zbog čega neke mogu da “odsviraju” više od jedne note, a druge samo jednu?

Tim pariskih biofizičara smatra da je pronašao odgovor. Oni kažu da ono što određuje visinu tona je veličina zrna peska.

Tokom lavine, kada zrna peska počnu zajedno da se kotrljaju, započinje niz mini sudara. Veća zrna se kreću sporije, a manja brže, ali svako zrno proizvede udar koji bi sam bio potpuno nečujan. 

Iako se pevajući pesak često povezuje sa pustinjskim dinama, slični fenomeni su primećeni i na drugim mestima, kao što su obale jezera ili kamene formacije.

KAKO SU NASTALE OVE DREVNE GRAĐEVINE I DALJE JE MISTERIJA – I sa današnjom tehnologijom i opremom bi bilo teško ovako nešto sagraditi

pustinja

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: