Ok, nije prava pravcata pustinja, ali je neobično da se na ovom delu zemaljske kugle vide ovakvi prizori.

Ovaj, možemo slobodno reći, prirodni fenomen se nalazi pored malog mesta Šterna. Ova pustinja zapravo je područje koje sačinjavaju dine lapora i nalazi se u Istri, u Hrvatskoj . Lapor je siva ili žućkasta sedimentna stena koja se sastoji od kalcita i gline. 

Iako ovakvih dina ima na nekoliko mesta u Istri, baš ovaj predeo se izdvaja jer je dosta veći od ostalih. Ova „pustinja“ se prostire na više od desetak hektara.

Ako nas pitate, „pustinja“ Calanchi je mnogo bolja od onih pravih pravcatih. Izgleda prelepo, pa ćete imati osećaj kao da niste na ovoj planeti, ali nema peska, pa bez problema možete da koračate, a da kasnije po džepovima ne pronađete zrna peska. Ostaju samo lepe uspomene…

Bez dileme ovo je mesto koje vredi posetiti, ako ništa drugo, onda zbog dobre fotografije. Osim toga, sam pogled na dine od lapora ostavlja bez daha, a penjanje s jedne na drugu predstavlja čisti adrenalinski doživljaj.

Kako stići do Istarske pustinje?

Kao što smo napomenuli, pustinja se nalazi u blizini mesta Šterna gde se ujedno nalazi i putokaz. Ukoliko dolatite iz smera Momjana, skrenite levo kod crkve sv. Mihovila. Kada dođete do proširenja koje se nalazi uz put, parkirajte se i dalje nastavite pešaka preko mostića. Ubrzo ćete videti i utabani put koji vodi pravo do ove nesvakidašnje pustinje.

U videu možete pogledati detaljnije kako izgleda pustinja:

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/Explore Istria

NE PROPUSTITE: