Vodmo vas u obilazak nekih lepih ulica. Neke od njih su posebne zbog bogate istorije i još bogatije arhitekture, neke zbog šarma i atmosfere, neke zbog mnoštva prodavnica, kafića, restorana i galerija koje im daju posebnu notu.

Da ne dužimo dalje, krenimo redom, a vi uživajte u pogledu:

Champs-Élysées, Pariz

Ovu ulicu ne treba posebno predstavljati, a koliko smo je puta videli na društvenim mrežama imamo osećaj da smo već koračali njom. Avenija Champs-Élysées počinje na Trgu sloge i vodi do Slavoluka pobede.

Jedna je od najskupljih ulica na svetu za stanovanje. Nastala je u 17. veku, a pre nego što je izgrađena na njenom mestu je bila močvara. Dva kilometara dugu aveniju svakodnevno poseti trista hiljada ljudi.

Unter den Linden, Berlin

Od Berlinske katedrale do Brandenburških vrata proteže se veličanstvena Unter den Linden. Schlossbrücke, Humboldt Forum, Staatsoper, Neue Wache i Zeughaus samo su deo znamenitosti u ovoj ulici. Danas je poznata i po svojim restoranima, kafićima i buticima, a prve lipe po kojima je avenija dobila ime posađene su 1647. Nakon Drugoga svetskog rata bila je gotovo sasvim razrušena, ali je nakon pada zida ponovno izgrađena i obnovljena, pa danas blista punim sjajem.

Ulica Nyhavn, Kopenhagen

Sigurno najpoznatija razglednica iz Kopenhagena prikazuje šarene kuće Nyhavna, pribijene jedna uz drugu uz kanal u središtu grada. Nekada su ovde, u staru luku, pristajali brodovi iz celog sveta, a ulica je bila krcata mornarima koji su posećivali njene pabove. Danas su kuće iz 17. i ranog 18. veka obnovljene i obojene prepoznatljivim živim bojama, a ulicom dominiraju terase kafića i restorana.

Canalazzo, Venecija

Venecijanski kanal Grande, poznat i kao Canalazzo, najvažniji je plovni put koji prolazi kroz grad na vodi i deli ga na dva dela. Optočen palatama građenima između 12. i 17. veka, svedoče o istoriji i bogatstvu Venecije.

Izvor:Punkufer.hr / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: