Nakon hlade zime, vreme je da počastimo sebe jednim lepim putovanjem gde će glavni fokus biti uživanje u Suncu i prelepim predelima.

Nema boljeg godišnjeg doba za istraživanje sveta od proleća. Stručnjaci kažu, a mi se slažemo, ovo su najlepše prolećne destinacije. Pakujte kofere i krećite. Na vama je samo da izaberete jedan od ovih 5 gradova sa spiska.

Bolonja

Grad Bolonja, takodje poznat i kao grad znanja, sedište je pokrajine Emilija-Romanja, a njegova bogata istorija, zanimljiva arhitektura, legende koje je prate čine ga jedinstvenim i veoma privlačnim posetiocima.

Mnogi ovaj znameniti grad proglašavaju drugim najlepšim u Italiji, odmah iza Venecije zbog svoje arhitekture koja je zadivljujuća.

Glavna ulica Via Rizzoli vodi do trga Piazza de Porta Ravegnana čijim prostorom dominiraju dva velika tornja. Oni su samo mali podesetnik na 12. i 13. vek kada ih je, prema pretpostavkama, bilo oko 180.

Tu je i glavni trg, Trg Madjore, koji obavezno treba videti i koji tokom proleća postaje još lepši nego inače.

Tu se nalaze neki od značajnijih objekata, uključujući Pallazo d’Accursio, Palazzo del Podesta, Baziliku San Petronio i Palazzo Comunale, a tu je i čuvena fontana Neptuna.

Douro dolina, Portugal

Douro dolina je zaista zapanjujuće lepa i sigruno jedno od najlepših mesta na svetu za ispijanje savršenog vina koje se tamo i proizvodi od domaćih sorti vinograda. Tokom leta zbog prevelikih temperatura i suvog vazduha ovo nije najbolja destinacija za odmor, ali je u proleće jedna od najsavršenijih.

Budimpešta, Mađarska

Prestonica Mađarske, Budimpešta, je grad koji nudi pregršt zanimljivostima svima koji je posete, a naročito lepa postaje tokom prolećnih dana.

Poznat je po nadimku Pariz istočne Evrope zahvaljujući mešavini arhitektonskih stilova, prostranih trgova, širokih avenija, velikih parkova i velikog broja mostova, a više o prestonici Mađarske pročitajte OVDE!

Istanbul -Turska

Nije ni potrebno puno pisati o ovom gradu, dovoljno je samo da pogledate fotografije i shvatite zašto je Istanbul dobro posetiti bilo kada, a naročito tokom proleća.

Grad koji nikada ne spava, grad koji uvek nudi nešto novo, grad koji je obavijen velom mistike. Grad koji spaja dva kontinenta, kulture i religije.

Poseta Plave Džamije, Aja Sofije, Džamije Sulejmaija, Džamije Čamliđa, Nove Džamija, Teodozijevih zidina, Hipodroma, Palate Topkapi, Palate Dolmabahce, Devičanske kule je obavezna kao i šetnja Bosforom dok vas obasjava sunce. E, to je doživljaj za pamćenje.

Valensija

U ovom gradu sunce sija 300 dana godišnje, a tokom proleća postaje mesto na kome se uživa maksimalno.

Grad je podeljen na stari i novi deo i zaista izgleda kao mesto na kome se sastaju istorija, tradicija, kultura i savremeni, futuristički deo, pa je teško odlučiti koji deo je lepši.

Tu su mnoga istorijska mesta, nekoliko trgova, a sama arhitektura grada oduševljava pa je milina šetati i istraživati svaki ćošak ovog mesta. Više o Valensiji možete pročitati OVDE!

Koji grad vi birate za prolećni odmor?

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: