Rakotzbrucke, koji još nosi naziv i Đavolji most, izgleda potpuno nestvarno, gotovo kao scenografija nekog naučno-fantastičnog filma.

Ovaj most, jedinstvenog izgleda nalazi se u malom parku u Saksoniji u Nemačkoj. Dolazak do ovog mesta je prilično izazovno pošto se most ne nalazi u blizini nijednog većeg grada.

Rakotzbrucke nije jedini most koji nosi nadimak Đavolji, ali ubedljivo ima najneobičniji izgled.

Izgrađen je 1860. godine, od kamena dovezenog iz udaljenih kamenoloma u nemačkim planinama, a kao i sve slične građevine, i za ovu se vežu zanimjive legende.

Đavolji most, Nemačka

Napravljen je tako da se zahvaljujući refleksiji u vodi vidi puni krug, a upravo zbog toga je i dobio nadimak „Đavolji“. U prošlosti se za mostove koji deluju kao da se opiru gravitaciji verovalo da je most izgradio đavo lično.

Legenda kaže da je đavo sa stanovnicima sklopio pakt – on će pomoći da se izgradi most u zamenu za dušu prvog čoveka koji preko njega pređe.

Đavolji most, Nemačka

Danas je omiljeni motiv svih fotografa. Sam most ali i park u kom se nalazi su pod zaštitom UNESKO-a. Hodanje po njemu je strogo zabranjeno kako bi se ovaj arhitektonski biser očuvao.

Đavolji most, Nemačka

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: