Reka Odeleite nalazi se u opštini Kastro Marim, u Algarveu u Portugaliji. Izvire u planini Sera du Kalderao, a uliva se u reku Rio Gvadiana i posebno je zanimljiva Kinezima zbog svog oblika.

Dok ste na obali ove reke, ona izgleda sasvim obično, baš kao i većina reka. Tu je čista, bistra voda, šuma, zelenilo, mir i tišina. Magija se otkriva tek kada se reka posmatra iz ptičje perspektive. Tada se jasno vidi da ona izgleda poput velikog zmaja.

Da reka baš ovako izgleda malo ko je znao do objavljivanja fotografije koju je napravio Stiv Ričards, 6. juna 2010. godine. On je ovaj prelepi prizor otkrio kada je leteo avionom iznad ovog dela Portugalije. Nije časio časa da zableži ovaj momenat, a reakcije su usledile odmah po objavljivanju.

Isprva mu mnogi nisu poverovali, govoreći da je reč o fotošopu, ali on je to demantovao.

Ubrzo zatim, Odeleite ili reka Plavog zmaja, kako su je prozvali korisnici interneta, počela je da privlači pažnju turista. U blizini brane nalazi se selo Odeleite, koje je danas pravo malo turističko mesto sa bogatom ponudom.

Kako smo već rekli, poseno su ovom prirodnom atrakcijom oduševljeni Kinezi. Dobro nam je poznato da je simbol zmaja u kineskoj tradiciji ima snažno značenje, pa ova zanimljiva činjenica nas uopšte ne čudi. Veruje se da najveći broj turista dolazi baš iz ove države.

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/Umroi G

NE PROPUSTITE: