Rio Tinto, reka je koja neobičnim izgledom privlači veliki broj turista. Iako izgleda nerealno, ova reka zaista postoji, a šta je dovelo do toga da ona bude jarko crvene boje, saznaćemo u ovom tekstu.

Reka Rio Tinto (Crvena reka), koja se nalazi u Andaluziji u Španiji, neuobičajena je pojava za našu planetu. Ona ima mnogo sličnosti sa Marsom, a najvažnija od njih je gvožđe koje sadrži jer je Mars crven zbog velike količine ovog metala na njegovoj površini, kaže za BBC Rikardo Amils, istraživač iz Astrobiološkog centra u Madridu.

Rio Tinto je dugačka oko 100 km, a voda u njoj je previše kisela za plivanje ili vožnju kajakom, ali posetioci se mogu diviti prelepoj boji sa bezbedne udaljenosti.

Vekovi rudarskih operacija svakako su igrali veliku ulogu u trenutnom stanju reke, ali naučnici su nedavno spekulisali da neke od algi i bakterija odgovornih za upečatljivu boju Rio Tinta mogu biti posledica visoke koncentracije minerala u toj oblasti.

Ukoliko se nađete u Andaluziji i želite da vidite kako uživo izgleda ova reka, onda je najbolje da to uradite iz grada Niebla koji se nalazi na brdu sa kojeg se pruža širok pogled na Rio Tinto.

Ovo drevno selo je dom zamka iz 15. veka sa visokim odbrambenim zidovima i zadivljujućom vizantijskom katedralom. Upravo oko njega teče reka Rio Tinto koja stvara nadrealni prizor koji će učiniti da se osećate kao da ste u alternativnom univerzumu.

Danas donosimo najzanimljivije činjenice o ovoj, neobičnoj, reci:

  • Rio Tinto duguje svoju boju prirodnom raspadanju minerala koji sadrže sulfide teških metala. Oksidacija je mikrobiološkog porekla, jer bakterije i drugi ekstremofilni mikroorganizmi oksidiraju i metabolišu ove sumporne komponente.
  • Vode u gornjem i srednjem basenu Rio Tinta su izuzetno toksične i neprikladne za održavanje životinjskog sveta. Dakle, u ovim vodama ne plivaju ribe, ni ptice ne silaze do reke da piju, jer bi uginule da to urade. Samo određena vrsta bakterija može da preživi u ovom neobičnom prirodnom resursu.
  • Naučnici NASA-e su više puta dolazili u rudnike Riotinto i druge delove rudarskog basena Huelva da proučavaju ovo ekstremno stanište. To je zbog njegove velike sličnosti sa drugim planetama poput Marsa, gde misle da se mogu naći ostaci ove vrste mikroorganizama i to bi im pomoglo da pokažu postojanje života van Zemlje.
  • Stene koje su impregnirane ovim vodama imaju mnoštvo oker i žutih tonova zbog visokog prisustva sumpornog materijala. Ako ubacite neki metalni predmet ili tkaninu sigurno će požuteti i nećete moći da operete boju.
  • Luksija, Iber i Urijum su neka od imena po kojima je Rio Tinto bio poznat u antičko doba.
  • Voda reke Tinto je generalno izuzetno kisela i toksična, ali nakon što protiče kroz San Huan del Puerto i stigne do zaliva Huelva da se pridruži reci Odijel, pojavljuje se život. Flamingosi, žličarke i mnoge druge vrste u takozvanim močvarama Odiela iznenađuju meštane i posetioce podjednako. Kako je to moguće? So iz okeana u ovom estuariju neutrališe sve negativne efekte u vodi. A zahvaljujući hranljivim sastojcima u vodi, ovo područje između Huelve i Punta Umbrije je prirodni rezervat velike ekološke vrednosti.

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: