Širom Srbije nalaze se nestvarno lepa mesta koja vredi posetiti,a ovo je savakako jedno od njih

Nismo ni svesni koliko nam je zemlja lepa i bogata. Danas vam donosimo priču o srpskom Koloradu!

Sakriven je na Staroj planini, u blizini sela Slavinja na samo tridesetak kilometara od Pirota. Srpski Kolorado ili kanjoj Rosomačke rekeRosomački lonci jedno su od bajkovitijih mesta u Srbiji.

Nastali su intenzivnim usecanjem vodenog toka reke Rosomače u stensku masu Stare planinine.

Usečena proširenja sa virovima podsećaju na kotlove ili lonce, po čemu je kanjon i dobio ime. U pirotskom kraju kanjon je poznat i kao Rosomačko grlo, Rosomačko ždrelo, Slavinjski lonci.

Krečnjaci su na bočnim delovima izdubljene klisure nanizani u slojevima. U sedimentima krečnjačkih škriljaca mogu se naći mnogobrojni i raznovrsni amoniti, ostaci izumrlih morskih glavonožaca koji su najčešće imali spiralnu kućicu.

Na dnu kanjona nalazi se bistra voda koja je tokom cele godine ledena. Temperatura vode nikada ne prelazi 5-6 stepeni. Iako izgleda prelepo, moćićete da joj se divite samo iz daleka jer joj je, zbog strmih stena, gotovo nemoguće prići. Meštani kažu da je prolaz kroz kanjon moguć jedino kroz reku, ali možete im sa gornje strane prići dovoljno blizu da se divite neverovatno lepom pejzažu i zabeležite zanimljivu fotografiju.

Ovaj prelepi kanjon je širok pet, visok 70 i dugačak 500 metara. U blizini se nalazi i stara vodenica i mala pećina. Najbolje vreme da se poseti ovo neverovatno mesto je upravo letnje vreme.

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/Lutajuci Putnik

NE PROPUSTITE: