Barbi euforija ne prestaje, a mi smo malo švrćkali po svetu ne bi li pronašli mesta koja se uklapaju u ovu, trenutno najaktuelniju temu.

Ova mesta i građevine neodoljivo podsećaju na barbilend. Pink na sve strane…

Tan Dinh crkva – Vijetnam

Ova građevina koja je neuobičajen spoj vere i estetike nalazi se u srcu Ho Chi Minh grada. Ova crkva je prvobitno bila obojena u belu boju, da bi ubrzo bila prekrečena u prepoznatljivu pink nijansu koja je ubrzo postala njen zaštitni znak.

Tan Dinh crkva
Tan Dinh crkva

Hawa Mahal – Indija

Jaipur je glavni grad indijske savezne države Rajasthan i često se naziva “Pink City” zbog svoje prepoznatljive ružičaste arhitekture. Vreme u kom su gotovo sve fasade okrečene u roze boju povezano je sa posetom britanskog princa Edvarda VII 1876. godine. Kako bi dočekao princa, vladar Maharaja Sawai Ram Singh II naredio je da se zgrade u gradu okreče u ovu boju, koja je tradicionalno simbol dobrodošlice i gostoprimstva, piše Putnikofer.

Palata Hawa Mahal Indija

Ipak, najimpozantnija građevina je palata Hawa Mahal, izgrađena za članice kraljevske porodice. Naime, one odavde mogle da posmatraju šta se dešava na ulicama grada, dok njih prolaznici nisu mogli da vide.

Palata Hawa Mahal Indija

Pink Street – Portugal

Pink Street, poznata i kao Rua Nova do Carvalho, popularna je ulica u centru Lisabona koja se ističe svojom prepoznatljivom pink bojom i dinamičnim noćnim životom. Pre nego što je postala Pink Street, Rua Nova do Carvalho je bila zloglasna četvrt noćnog života, prepuna barova i klubova s vrlo lošom reputacijom.

Ali od kako je 2011. godine prefarbana u pink boju, dobija potuno novo ruho. Danas je ona simbol urbanog života i obavezna lokacija za turiste koji dođu u ovaj grad.

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: