Iako imamo običaj često da naglasimo koliko je priroda Srbije fascinantna, nije na odmet da još jednom to ponovimo. Zaista, naša zemlja ima lokacije koje su očaravajuće, a ova je jedna od njih

Fotografije roze jezera iz Australije i Meksika su nas sve očarale, ali ne morate da putujete tako daleko da biste uživali u tim prozorima. U srcu Bačke nalazi se jednako lepo pink jezero. A osim što očarava izgledom, kažu i da ima lekovita svojstva.

Reč, dve o jezeru:

Geotermalna banja Pačir nalazi se u neposrednoj blizini Bačke Topole i Subotice, a u okviru banje nalazi se jezero ružičaste boje.

Od Novog Sada udaljena je oko 90 km, a od Beograda oko 170 km. Poseta Pačir Banji postala je i deo ponude brojnih turističkih agencija, tako da možete potražiti i organizovane jednodnevne izlete.

Površine je 2000 metara kvadratnih, a roze boja potiče od velikih koncentracija joda, broma i litijuma. Osim jezera, biće vam na raspolaganju i 2 bazena u zatvorenom prostoru.

Topla voda u Pačir banji je slana, sadrži 21-22 g soli po litru vode, što je slična količina soli koja se nalazi i u Jadranskom moru. Na svom putu ka površini, voda ovog jezera prolazi kroz različite slojeve stena, tako da je obogaćena mineralima.

Lekovita voda izvire na oko 1400 m dubine i na samom izvorištu temperatura vode je 72 stepena Celzijusa. Kako se voda približava površini, lagano se hladi na oko 35 stepeni Celzijusa jer se meša sa čistom bunarskom vodom.

Sadrži natrijum, jod, sulfat, brom i mnoge druge minerale. Na osnovu sastava vode, Pačir banja je dobila sertifikat lekovite vode.

Pa tako pomaže u lečenju raznih bolesti, naročito kožnih, reumatizma i stanja posle povreda, ali i poboljšava raspoloženja kod hroničnog stresa i depresije (zbog prisustva litijuma i temperature vode koja je slična telesnoj temperaturi), ubrzava metabolizam, navedeno je na zvaničnom sajtu Pačir banje.

Preporučeno vreme zadržavanja u vodi je 20-25 minuta.

Važno je znati da jezero ima ovu boju samo tokom jula i avgusta.

Radno vreme banje je, u sezoni radno vreme 10 – 19.30 h, a tokom zime 11 – 19h. Deca mlađa do 4 godine ne plaćaju ulaz, dok je cena za decu do 14 godina 200 dina. Za odrasle cena ulaznice iznosi 350 dinara.

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: