Priznaćete da Rumunija nije mnogima prva destinacija na travel listi, a prava je šteta jer ova zemlja ima toliko toga lepog da ponudi turistima.

 Ova država je, uglavnom, sinonim za Temišvar i Drakulinu turu, ali je mnogo više. Ne bi vam ni palo na pamet da se ovde nalazi toliko atrakcija. Danas idemo na put oko ove prelepe zemlje.

Rumunija teritorijalno pripada području jugoistočne Evrope. Osim sa Srbijom, Rumunija se graniči i sa Bugarskom, Mađarskom, Moldavijom i Ukrajinom. Podeljena je na ukupno sedam regiona i svaki je poznat po određenim specifičnostima. 

Površina Rumunije iznosi 238.391 km². Po površini ona je 78. država u svetu. Glavni i najveći grad Rumunije je Bukurešt, a ostali veći gradovi su Brašov, Temišvar, Kluž, Konstanca, Krajova i Jaši.

Ukoliko se zaputite u Rumuniju, ove lokacije vredi posetiti:

Nacionalni park Kanjon Nere – Beušnice

Na samo 140 km od Beograda, a 25 od same granice, u Banatskim planinama nalazi prava oaza prirode – Nacionalni park, kanjon Nere i Beušnice

Ovo zaštićeno područje zauzima preko 36.000 hektara, a predeli koji se mogu videti oduzimaju dah.

Staze u ovom nacionalnom parku su veoma raznolike i živopisne. Pored staza u stenama, livada, šumskih puteva, mnogih vodopada, kaskada, slapova, vrela, najlepše prirodne atrakcije su kanjon reke Nere i pritoka Nere, reka Beu sa vodopadom Beušnica i La Vaioaga, kao i tirkizno-zeleno vrelo zvano Begovo oko.

Skulptura kralja Decebala

Na rumunskoj strani Dunava, nad Đerdapom izdiže se ogromna kamena skulptura visoka 40 metara, i to lice dačkog kralja Decebala.

Nakon 10 godina rada 12 klesara-alpinista, skulptura je konačno završena 2004. godine.

Decebalova skulptura se smatra najvećom isklesanom skulpturom u Evropi.

Reč je o poslednjem vladaru Dakije, koji je opkoljen od Trajanovih trupa u svojoj prestonici Sarmizegetusi 106. godine izvršio samoubistvo. Kralja Decebala, koji je mrtav već skoro 2.000 godina, i dalje rumunski narod smatra nacionalnim herojem. 

Inicijativa da se napravi ova skulptura potekla je od rumunskog biznismena, Josifa Konstantina Dragana.

Naime, on je 1993. godine otkupio planinu i rešio da napravi ovu zanimljivu, sada već pravu turističku atrakciju.

Da je želeo da ceo svet zna da on stoji iza ovog projekta govori i činjenica da je na samom dnu skulpture, na latinskom jeziku, isklesano “Decebalus rex – Dragan fecit” što u prevodu znači: Kralj Decebal, izgradio Dragan.

skulptura kralj decebal rumunija

Rudnik soli Salina Turda

Ovaj rudnik soli se smatra najvećim rudnikom – muzejem na svetu. Iskopan je na dubini od 110m. Veruje se da je u 17. veka počeo sa radom, a kao turistička atrakcija, za posetioce je otvoren 2010. godine.

Rudnikom možete prošetati, ali je daleko zanimljivija vožnja čamcem po podzemnom slanom jezeru.

Brašov

 Brašov je možda i najlepši grad u Rumuniji. Nekada se zvao Korona, a osnovali su ga Sasi u 12. veku. Tokom prvog svetskog rata je pripojen Rumuniji.

Srednjevekovna arhitektura, kaldrma i ostaci nekadašnje gradske fortifikacije jasno pokazuju nemački i mađarski uticaj.

Grad Brašov je prilično veliki, ali sve turističke atrakcije se nalaze u samom centru. Na samom gradskom Trgu se nalaze neke od najstarijih, ali i najlepših kuća. One su mahom pretvorene u restorane ili picerije.

U blizini je i Većnica iz 15. veka u kojoj je sada istorijski muzej, ali i Crna crkva koje je i simbol grada.

Brasov, Rumunija, Crna crkva

Transfagarašan put

Ovaj put preko Fagaraških planina u Rumuniji je, mnogi se slažu najlepši put na svetu. Definitvno pruža odličan pogled u toplijim mesecima i pravo je uživanje proći kroz ovu deonicu puta.

Transfagarašan put gradio je Čaušesku od 1970. do 1974. godine, u cilju bržeg kretanja rumunskih trupa.

Najviša tačka ovog puta nalazi se na visini od 2.034 metra gde se nalazi i jezero Balea.

Put je otvoren u periodu od maja do novembra.

Veselo groblje

Da, dobro ste čuli veselo groblje. Zahvaljujući umetniku Stan Ion Patrasu i tako nešto postoji. Naime, on je 1935. godine ovde postavio prvi drveni krst sa veselim epitafom na nadgrobnoj ploči.

Danas groblje broji više od 800 ovakvih grobnica. Šareni drveni krstovi i šaljivi epitafi koji opisuju živote pokojnika postali su turistička atrakcija u okviru muzeja na otvorenom.

Ovo neobično mesto nalazi se u selu Sapanta.

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash/Pixabay

NE PROPUSTITE: