Mislili smo da smo najluđe lokacije za život do sad već videli. Pored naselja izgrađenih na ivici stene, preko plutajućih naselja ili kuće izolovane na ostrvu mislili smo da ništa ne može da nas iznenadi… međutim

Neko se dosetio da izgradi čitavo naselje i to, ni manje, ni više nego na sred napuštenog mosta. Ovo nesvakidašnje naselje se nalazi u Kini, u mestu Čongking.

Znamo da slično naselje na mostu, pod nazivom Ponte Vekio, postoji u Firenci i ono je izgrađeno 1300. godine. Ipak razlika između ova dva naselja je drastična. Ono u Firenci je izgrađeno na manjem mostu i na stubovima koji mogu da izdrže težinu građevina na njemu, dok ovo u Kini deluje kao da će se svakog momenta srušiti.

Razlozi za postojanje ovog “čardaka ni na nebu, ni na zemlji” su čisto ekonomski

Ovaj bizaran projekat predstavlja svedočanstvo ambiciozne mašte lokalne vlasti. Naselje je mešavina zgrada u zapadnom stilu i tradicionalnih kineskih rezidencija, jedinstvena fuzija dizajnirana da zadovolji različite posetioce. Njena svrha je jasna – da stvori turističku atrakciju koja bi očarala mase i privukla ih da istraže ovo nekonvencionalno “čudo”, a samim tim doprinese i ekonomskoj stabilnosti opštine.

Ipak, ideja je propala breže nego što su očekivali. Ovaj prijekat nije naišao na oduševljenje turista, pa je danas ovo naselje polunapušteno, ali je i dalje otvorena za posetioce.

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenInstagram/nuelarchitects

NE PROPUSTITE: