Ova zgrada je sve, samo ne tipična

Na prvi pogled pomalo jeziva zgrada nalazi se u Njujorku i godinama je tema razgovora. Mnogi se pitaju šta se skriva iza tih zidina.

Naime, reč je soliteru visokom 170 metara koji nema ni jedan jedini prozor. Osim nekoliko ventilacionih otvora, ova zgrada je obložena jednoličnim mermerom, pa više liči na džinovski spomenik nego mesto gde se živi. Nosi naziv Long Lines i ima samo 29 spratova iako građevine ove visine obično imaju i do 40.

 Svakih nekoliko godina pojavljuju se fotografije i video snimci jezivog nebodera na društvenim mrežama. Godine 2017. je čak i Tom Hanks objavio na društvenoj mreži: Ovo je najstrašnija zgrada koju sam ikada vidio! Što se događa unutra?

Nakon što su snimci zgrade nedavno podijeljeni na Tviteru Reditu, korisnici mreža su se raspisali o tome šta je unutra pa je jedna osoba napisala: Daje mi vibracije MI-6, a druga je dodala: Ljudima – gušterima ne trebaju prozori.

Iako se za ovo mesto vezuju brojne priče i teorije, istina nije toliko intrigantna – Ovo je istina:

Zgrada je u vlasništvu  AT&T (American Telephone and Telegraph Company) kompanije i izgrađena je  između 1969. i 1974.  godine za potrebe smeštanja telefonske komutacijske opreme.

Otkako je izgrađen, koristio se kao međugradska telefonska centrala AT&T-a do 1999, kada se kompanija preselila na drugu lokaciju.

Danas se neboder bez prozora ponekad koristi za svoju izvornu namenu telefonske komutacije od strane nekih lokalnih operatera. Ostala područja zgrade navodno se koriste kao centar visoke sigurnosti za podatke. 

Priča se i da je neboder izvorno dizajniran da izdrži nuklearnu eksploziju i da je imao dovoljno hrane da 1.500 ljudi održi u životu dve nedelje u slučaju katastrofe.

Ukoliko umemo u obzir činjenicu da je građena u vreme hladnog rata kada je strah od nuklearnih eksplozija bio na vrhuncu ni ne čudi ova informacija.

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/Urbanist: Exploring Cities

NE PROPUSTITE: