Plava boja krije značajnu simboliku

Na severozapadu Maroka, na planini Rif nalazi se veoma neobičan grad – Šefšauen. Ipak, poznatiji je pod nazivom Plavi grad, upravo zbog plave boje koja dominira ovim gradom. Naime, ovde je sve obojeno u plavo – fasade, prozori, pa čak i ulice.

Osim po boji, ovaj grad je poznat i po zanimljivoj španskoj i maorskoj arhitekturi, brojnim prodavnicama rukotvorina, ali i njihovim čuvenim, ukusnim kozjim sirom.

Ovo mesto nalazi se na UNESCO-voj listi svetske baštine. Svojim izgledom očarava, pa ne čudi što sve više ljudi želi da ga poseti. Ovaj grada spoj je ndaluzijskog i marokanskog sveta.

Šefšauen, Maroko

Glvno pitanje svih turista uvek je zašto baš plava boja dominira gradom? Kakva se priča krije iza svega?

Po jednoj teoriji, farbanje kuća uvele su jevrejske izbeglice iz Španije koje su verovale da što više gledaš u plavo, to češće misliš o raju i Bogu. Tradicija se „primila“ i postala nadaleko prepoznatljiv pečat grada.

Šefšauen, Maroko

S druge strane, ima i onih koji veruju da je razlog za to što je Šefšauen gotovo čitav plav praktičniji: da ima za cilj da zavara komarce, koji bi pomislili da je plavetnilo pod njima vodena površina.

Šefšauen-plavi grad, Maroko

Neki lokalci kažu da plava boja održava njihove domove hladnim tokom letnjih meseci. Iako ovo nije bila originalna namera, ipak je, mora se priznati, vrlo korisno.

Šefšauen-plavi grad, Maroko
Šefšauen-plavi grad, Maroko
Šefšauen-plavi grad, Maroko

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: