Kada govorimo o Španiji i turizmu, Barselona i Madrid su prve destinacije koje mnogima padnu na pamet. Zvanični podaci i govore da ova dva grada tokom godine poseti najveći broj turista, a ova zemlja ima još toliko toga da ponudi. Jedan prelep, a nedovoljno posećen grad svakako je Sevilja.

Danas vas “vodimo” u obilazak ovog predivnog mesta.

Sevilja je najveći grad Andaluzije i četvrti najveći grad u Španiji. Za Sevilju slobdno možemo reći da je grad raskoša, ali i grad Herkula i Kristofera Kolumba.

Na samom je vrhu najtoplijih evropskih gradova, koji u proseku, u toku godine ima samo 80 kišnih dana. Kroz Sevilju prolazi 578 kilometara duga reka Guadalkivir, druga najduža reka u čitavoj Španiji. 

Iako istorijske činjenice govore da su grad osnovali u 8. veku pre nove ere Tartešani (najstarija i najzapadnija mediteranska kultura, koja se pominje još u prvom milenijumu p. n. e.), prema legendi Sevilju je osnovao Herkul.

Sevilja, Španija

Šta obavezno videti u Sevilji?

Plaza de Espana

Plaza de Espana ili španski trg, mesto je gde se sav raskoš ovog grada najbolje vidi, a smara se i glavnim simbolom grada. U obliku je polukruga, a najkarakterističnije su klupe koje se tamo nalaze. Svaka od njih predstavlja određenu regiju Španije i poređane su po alfabetu. Osnovna ideja je bila da se pokaže sva moć Španije tokom njenog najvećeg prosperiteta.

Plaza de Espana, španski trg

Katedrala Santa Marija de la Sede

U Sevilji se nalazi najveća gotička katedrala na svetu, Katedrala Santa Marija de la Sede. Samo od pogleda na spoljšnjost ove građevine zastaje dah. Ovo je lokacija koju svako mora da poseti. Veliku pažnju turista privlači i zbog činjenice da se u njoj nalazi grob Kristofera Kolumba.

Kao i većina verskih objekata u Andaluziji, izgrađena je na osnovama stare džamije, koja je građena za vreme Mavara. Kada su Španci zauzeli Sevilju 1248. god, tu džamiju su jedno vreme koristili kao katedralu za katoličke verske obrede.

Katedrala Santa Marija de la Sede

Najveća drvena konstrukcija na svetu

Metropol Parasolis je projektovao Jurgen Mayer, i ona je najveća drvena konstrukcija na svetu. Svakako nešto što vredi videti uživo.

Metropol Parasolis

Kraljevska palata Alkazar

Kao obavezna atrakcija koju trebate obići dok ste u Sevilji je i Alkazar, kraljevska palata koju su osnovali mavarski kraljevi i koja se danas smatra jednom od najljepših ne samo u Andaluziji, već u cijeloj Španiji. Za vreme Mavara, baš na ovom mestu se nalazila rezidencija njihovih čuvenih dinastija. Tokom vladavine Almohadina dodatno je proširena i u 12. veku je postala njihova prestonica.

Kraljevska palata Alkazar, Sevilja

Zlatna kula

Tore del Oro bila je osmatračnica tokom vekova, ali i kao tvrđava sa koje se branio grad. Zbog prelepe arhitekture i danas je zanimljva turistima. U samu kulu se može ući, a u njoj se nalazi pomorski muzej.

Tore del Oro - Zlatna kula

Šetnja uz reku

Ukoliko ne volite da jurite za turističkim atrakcijama već da uživate potpuno u miru i prelepom pogledu, onda je odlična ideja šetnja pored reke Guadalkivir. Ona grad deli na dva dela i upravo na ovom mestu ćete osetiti prave čari ovog grada, svu lepotu i neku mirnu i pitomu energiju po kojoj je Sevilja i karakteristična.

Reka Guadalkivir, Sevilja

Pored svih lepota tu je i dobra hrana

Kažu da je tapas nastao upravo u Sevilji. Nije reč o određenoj vrsti hrane, već su to male porcije hrane koje se obično služe uz piće. Dakle, tapas može biti bukvalno sve jestivo, ali u manjim porcijama. Takođe, u ovom gradu možete naći najkvalitetnije narandže.

tapasi

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: