S obzirom da ima niz strogih pravila nije ni čudo što se nalazi na samom vrhu mnogih listi… On je jedan od najbogatijih, najbezbednijih ali i najčistijih gradova.

Reč je o Singapuru , odnosno , zvanično Republici Singapur. Singapur je ostrvska grad-država u jugoistočnoj Aziji na jugu Malajskog poluostrva. Sa svojih 710 km², jedna je od nekoliko preostalih gradova-država na svetu i najmanja država u Jugoistočnoj Aziji. Zbog svog strateškog položaja zovu ga Gibraltarom Azije.

Danas vam donosimo nekoliko zanimljivih činjenica o ovom gradu koje će vas, sigurno fascinirati:

Na malajskom jeziku ”Singapura” znači ‘lavlji grad’.

Svetska toaletna organizacija (da, to postoji) osnovana je u Singapuru. A s obzirom na to da Singapurci jako paze na čistoću, ako nakon izlaska iz javnog WC-a ne pustite vodu, možete biti kažnjeni s 500 dolara.

Osim toga, ovde možete biti kažnjeni bukvalno za sve, od opuška cigarete bačenog pored kante za smeće do jedenja hrane na ulici. A iznosi kazni su impresivni.

Singapur, Azija

Građani Singapura mogu glasati na britanskim izborima. Da, zemlja je članica Commonwealtha i samim time njeni građani ostvaruju to pravo.

Singapur je jedna od tri države koje nemaju glavni grad. Ostale dve su Monako i Vatikan.

U zemlji su službena četiri jezika: engleski, mandarinski, tamilski i malajski, dok većina Singapuraca govori najmanje dva jezika.

 Žvake su zabranjene, ali je strancima dopušteno unošenje dva paketića u zemlju. Više od toga smatra se pokušajem krijumčarenja.

Najveći i najviši bar na svetu, na otvorenom nalazi se na vrhu poslovnog centra ORP odakle se pruža veličanstven pogled na grad.

Istovremeno, u luci Singapura može biti i do hiljadu različitih brodova, što je čini jednom od najvećih na svetu.

Singapur, Azija

Više od 99% teritorije države je pokriveno video kamerama.

Otprilike svaki trideseti stanovnik Singapura je dolarski milioner.

U Singapuru ne možete tek tako kupiti automobil. Najpre morate na aukciji da osvojite pravo da posedujete automobil, a ovakva nadmetanja se održavaju svakog prvog i trećeg ponedeljka u mesecu. Ukoliko osvojite dozvolu, imajte na umu da ona važi deset godina.

Singapur, Azija

Uprkos činjenici da je Singapur metropola, gotovo polovina njegove površine je prekrivena parkovima i zelenim površinama.

Najveća fontana na svetu, visoka 28 metara, nalazi se ovde.

Singapur je jedan od najsigurnijih i najčistijih gradova u Aziji. Zemlja ima veoma nisku stopu kriminala, a građani se osećaju veoma bezbedno. LJudi se ovde osećaju apsolutno bezbedno kada izađe na ulice noću, nevezano za pol, godine ili izgled, ovde imate vrlo malo šanse da imate neprijatne situacije. 

Singapur, Azija

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: