Osim što se ističe prelepim pejzažima, ovo mesto je odlično i za odmor i zbog činjenice da ovde gotovo nikad nisu velike gužve. Ima ljudi taman toliko da možete nesmetano da šetate ostrvcetom ili uživate u sunčanju na plaži

Usred Egejskog mora nalazi se Skiros, jedno od ostrva u okviru kompleksu ostrva Sporadi. Površine 209 kvadratnih je kilometara, a procenjuje se da ima oko 3.500 stanovnika.

Ljubazni stanovnici ponose se činjenicom da je njihovo ostrvo obeleženo kao mesto odakle je Ahil isplovio za Troju, ali i kao mesto Tezejevog stradanja.

Skiros krasi kristalno plavo more, čiste plaže, ali i bujna vegetacija. Kombinacija planine i mora je, zaista prelepa.

Na severu ostrva su male uvale, valovita poljoprivredna zemljišta i borove šume, dok se na jugu nalaze sušna brda i stenovita obala. Bilo da ste ljubitelj akcije ili želite bezbrižne trenutke pod suncem, Skiros za svakoga nudi opcije.

Skiros

Glavni grad je Hora, koji se nalazi u severoistočnom delu. U središtu ovog grada nalazi se vizantijski zamak. Šamantni gradić će vas “kupiti” malenim kućama prepoznatljivog grčkog stila, kaldrmom i šarmantnih prodavnicama koje se nalaze na svakom koraku.

Osim arhitekture, zanimljiva je i činjenica da se nekoliko spomenika kulture nalazi ovde – vizantijski zamak, Muzeja narodne umetnosti, Arheološki muze, Palaiopirgos (Stara kula), malo kameno pozorište u kojem se leti održavaju važni kulturni događaji.

Skiros, mitovi i legende

Skiros je jedno od najstarijih naseljenih ostrva u regionu, a ta njegova dugovečnost dala mu je ulogu u velikim mitovima Grčke gde je ostao zabeležen kao utočište, ali i kao mesto opasnosti i stradanja.

Skiros grčka

Na ovom ostrvu je Tezej, jedan od najvećih grčkih heroja, polubog i kralj Atine, i ubica kritskog minotaura želeo da se povuče sklanjajući se od Menesteja koji je želeo da ga ubije. Verujući da je u sigurnim rukama kralju Likomedi popustila je opreznost i krenuo je sa njim u obilazak Skirosa. Ali, umesto da ga zaštiti, ljubomorni kralj Likomed je čim su stigli do vrha gurnuo Tezeja sa litice iznad grada Skirosa, te je ovaj junak umro istom smrću kao i njegov otac.

Još jedna interesantna legenda kazuje da je Skiros bio utočište i za velikog ratnika Ahila.

Nakon što su joj predskazali ranu smrt sina, Ahilova majka Tetida ga je sakrila na Skirosu, na dvoru kralja Likomeda. Tamo je živeo prerušen u devojku, još jednu kraljevu kćer.

Ipak, sudbina nije mogla biti izbegnuta!

Lukavi Odisej ga je namamio došavši na dvor i nudeći ukrase, muzičke instrumente i oružje na poklon kraljevim kćerima. Kada su se devojke okupile da biraju darove, Odisej je naredio svojoj pratnji da oponašaju zvuke neprijateljskog napada. Kada je čuo zvuke opasnosti Ahil se uhvatio za oružje i biva otkriven.

Odisej i Ahil su zajedno napustili Skiros i isplovili za Troju iz zaliva koji se danas zove Achilli.

grčka more

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: