Nepravedno zapostavljena banja koja je nekada bila mesto okupljanja Jugoslovena

Slatinska banja se nalazi u podnožju planine Jelica, na desnoj obali reke Zapadne Morave, a od Čačka je udaljena samo 17km. Banjom protiče banjska reka Daćinac na kojoj se nalazi termalna zona i gde se nalaze lekoviti termalni izvori. Nadmorska visina na kojoj se nalazi Slatinska banja iznosi 275 metara.

Analizom vode potvrđena je lekovitost, a Slatinska Banja ima više sumporvodonika nego ostale banje u Srbiji.

Vode Slatinske banje spadaju u red hladnih sumpornih voda koje imaju karakter slabih alkalno-soliničnih voda. Temperature vode u ovoj banji iznosi 16,8°C. Poseta ovoj banji se, pre svega, savetuje osobama koje imaju probleme sa kožom. Veruje se da je blagotvorna i za lečenje reumatizma, pri čemu je neophodno dogrevanje vode u kupatilima.

У близини Слатинске Бање налази се непокретно културно добро Сеоски чардак, који је проглашен за споменик културе, заштићена стабла старог храста.

Nekada se u ovoj pomalo zaboravljenoj banji lečilo pola bivše Jugoslavije, tvrdi devedesetogodišnja Dragica Milošević, koja pamti dane kada je ovo mesto bilo puno gostiju koji su tražili i mnogi našli rešenje za svoje bolesti.

Slatinska banja

„Dolazili su ljudi sa svih strana, sve je bilo puno, rođena sam ovde i pamtim da su ljude ovde donosili na nosilima, posle lečenja oni ustanu, neki dođu sa štakama i štapovima, pa posle 15 kupanja bace“, svedoči ova starica za Rina.rs.

„Ovde sam se lečila i od psorijaze i od reume, zbog zglobova, bila sam prilično nemoćna, prsti su mi bili ukočeni“, tvrdi Ljubinka Ikodonović, takođe za Rina.rs.

Izvor:Rina.rs/turizamcacak.rs / Foto:PrintscreenYoutube/Glas Zapadne Srbije

NE PROPUSTITE: