Ovaj grad u Vojvodini čuva kulturu i tradiciju, a njegovi stanovnici znaju proveren recept za uživanje

Ne morate otići van okvira Srbije da biste uživali i kvalitetno proveli vikend. Na raspolaganju vam je veliki izbor, a na tom spisku svakako se nalazi u Sombor… Grad koji ima toliko toga da ponudi svakome ko zakorači njegovim ulicama. U njemu vlada mir i sve se odvija laganim ritmom.

Ovo je grad Laze Kostića, Georgija Brankovića, Jovana Hadžića i mnogih drugih.

Nismo ni sumnjali da je Sombor grad koji vredi posetiti. Ne bi bez razloga bio inpiracija mnogim umetnicima. Naime, Sombor je jedan od najopevanijih gradova. Kažu da postoji 26 pesama o njemu.

Najpoznatija, a možda i najstarija melodijski zapisana, pesma o Somboru, je „U tom Somboru”. Napisao je Blaško Marković, zidar i tamburaš. Originalna verzija ima četiri strofe i peva o svim karakteristikama grada.

Tu su i pesame „Fijaker stari”, „Fijakerista”, „Somborske ruže”. I Balašević je napisao nekoliko stihova o Sombrou u „Beloj lađi”.

Ovo je grad u kome ćete pronaći niz nestvarno lepih građevina i unikatnih fasada. Arhitektura Sombora se razlikuje od arhitekture zgrada u većini drugih gradova Srbije. Grad je u kome i danas istovremeno obitava nekoliko drugačijih kultura i nacionalnosti. Sve to je dodatno uticalo na izgled i samu gradnju somborskih građevina.

Evo šta još ovaj grad može da ponudi:

Zdanje Županije

Oni koji su željni kulture, županiju ne smeju da zaobiđu. U njoj se nalazi soba, koliko jedna godina ima dana. U jednoj od njih nalazi se čuvena slika „Bitka kod Sente“, najveća u Srbiji, naslikana na 28 kvadratnih metara platna. 

Gradska kuća – Varoška kuća, Magistrat

Gradska kuća je najupečatljiviji arhitektonski simbol grada. Primer fascinantne fasade o kojoj smo pričali na početku baš ovde ćete videti. Nastala je na temeljima nekadašnjeg kaštela grofa i kapetana Jovana Brankovića. 

Gradski Muzej Sombor

U ovom gradu se kultura i istorija prepliću na svakom koraku. Gradski muzej nikako ne smete zaobići. Raspolaže sa oko 40.000 eksponata razvrstanih u pet kategorija: arheološka, numizmatička, istorijska, etnološka i umetnička zbirka. U okviru muzeja je i stručna biblioteka, koja poseduje izdanja od XVIII do XX  veka.

Somborski salaši

U ovom gradu naićićete na prelepe salaše koje morate posetiti. Ambijent, hrana, usluga, sve je na vrhunskom nivou. Tu su i nezaobilazni tamburaši i vino

Specijalni rezervat prirode „Gornje Podunavlje“

Rezervat se nalazi u severozapadnom delu Vojvodine. Ovo je izuzetno očuvana ritsko-močvarna celina na reci Dunav. Zovu je drugačije ‘Evropski Amazon’, jer raspolaže velikom biološkom raznovrsnošću.  1989. godine, Gornje Podunavlje je imenovano za međunarodno značajno stanište ptica (IBA). Rezervat je stavljen pod zaštitu 2001. godine kao prirodno dobro 1. kategorije.

Švrćkanje.rs / Foto:Pexels

NE PROPUSTITE: