Ovaj 5.000 godina star megalitski spomenik, potopljen od 1963. godine veštačkim jezerom koje je tu napravljeno. Javnost ga može videti samo u periodima velike suše, što je se u toku jedne decenije desilo samo nekoliko puta.

Ta činjenica ga čini još interesantnijim javnosti.

1925. gosine nemac Hugo Obermajer, veliki ljubitelj arheologije, proveo je nekoliko dana na farmi Gvadalperal, u opštini El Gordo, u blizini grada Kaseresa Peraleda de la Mata, kada je video grupu napola zatrpanog kamenja koja mu je privukla pažnju.

Iskopavao je na tom lokalitetu godinama dok nije uspeo da ekshumira ceo spomenik: Dolmen de Guadalperal je megalitski pogrebni kompleks star između četiri i pet hiljada godina. Kamenje je čuvano na licu mesta, ali su predmeti koje je pronašao tokom svojih iskopavanja preneti u Berlin.

Narednih četrdeset godina od kako je otkriven, Dolmen de Guadalperal bio vidljiv svima, sve dok 1963. nije izgrađeno je akumulaciono jezero Valdekanas i vode reke Tejo nisu počele da ga plave. Tako je ovaj neverovatni spomenik i kako ga još nazivaju „španski Stounhendž“ ostao ispod vode.

Za sve ove godine,  Dolmen de Guadalperal se nazirao povremeno kada bi nivo vode opao. Potpuno vidljiv bio je u leto 2022. godine, a na putu je da se ta situacija ponovi i ove godine, zbog velike suše.

Kako izgleda spomenik i šta predstavlja?

Danas je od nekadašnjeg kompleksa ostao ‘prsten’ od kvarcita prečnika 35 metara koji okružuje središnji deo spomenika, odnosno 144 granitnih blokova, od kojih mnogi više ne stoje uspravno.

Do samog središta spomenika vodio je 1,4 metar širok i 21 metar dugačak hodnik, na kraju kojeg se nalazio dva metra visoki monolit s rezbarijama specifičnog oblika.

Neki tvrde da je reč o zmiji, inače čestom motivu na spomenicima tog tipa koje pronalazimo širom Evrope, a drugi da se radi o prikazu reke Tajo, pa samim tim, jednoj od najstarijih realističnih karata zemlje ikada.

Naučnici su uvereni da je ovo mesto bilo važan verski i privredni centar regiona, kao jedno od retkih mesta prelaza Teža sa severa na jug.

Sada se postavlja problem šta učiniti sa dolmenom – da li ga dokumentovati i ostaviti tamo gde jeste ili premestiti njegovo kamenje na obližnje, ali ne i poplavljeno mesto.

Švrćkanje.rs / Foto:Wikipedia/PrintscreenYoutube/AGENCIA EFE

NE PROPUSTITE: