Ovo seoce će osvojiti srca svih onih koji vole da istražuju autentična mesta.

Baš jedno takvo nalazi se u srcu Sicilije, na obroncima planine Nebrodi i nosi naziv Sperlinga. Od mora je udaljeno nešto manje od jednog kilometra, a u njemu živi tek 700 stanovnika.

Zvanično je uvršteno na listu najlepših italijanskih sela, a ime potiče od grčke reči “Spelonca” što u prevodu zanči stena. Sasvim logično s obzirom da su sve kuće uklesane u stenu.

Na vrhu sela nalazi se i dvorac koji je prvenstveno služio za skrovište tokom napada.

Svoju funkciju je opravdao u 13. veku kada je Sperlinga čitavu jednu godinu odolevala napadima pre nego što je dospela u ruke kralja Aragona, novoga vladara Sicilije.

Ovo mesto naseljeno je skoro 1000 godina unazad, a sam, autentični izgled sela nije narušen ni danas. Šetnja ovim uličicama je nesvakidašnji doživljaj. Zaista ćete imati osećaj da ste se vratili u neka davna vremena.

Pećine ispod dvorca služile su kao skladišta, ali i kao zatvorske ćelije. Do njih se dolazi stepenicama i uličicama uklesanim u peščanu stenu. Danas su neke od njih pretvorene u muzeje.

I sam dvorac je otvoren za javnost. Osim u prelepom pogledu koji se pruža iz njegovih odaja, posetioci mogu da pogledaju i bogatu etnografsku zbirku.

Ukoliko posetite Sperlinga, bavezno probajte frascatelu, tradicionalno jelo od palente sa svinjskom mašću i brokolijem, kao i torton, kolač od testa za hleb, pržen u ulju i posut šećerom i cimetom.

Švrćkanje.rs/Punkufer / Foto:PrintscreenYoutube/SICILIAN IN THE SKY

NE PROPUSTITE: