Na mestu na kome je nekada prolazio Carigradski drum, šest kilometara od Velike Plane, nalazi se manastir Koporin koji je iz više razloga zanimljiv.

Veruje se da je izgrađen tokom 15. veka, a prate ga mnoge misterije i legende.

Iz 1453. godine datira zapis, koji se smatra najstarijim pominjanjem ove svetinje. Međutim, i taj podatak je zanimljiv, budući da se ne pominje sama svetinja, već istoimeno naselje.

Manastir je predmet polemike i dan danas

Naime, ne može se sa sigurnošću tvrditi čija je zadužbina, a ni čije su mošti koje su tamo 1977. godine pronađene, kada su vršeni konzervatorski radovi.

Tačnije, prvobitni podatak je govorio da su to mošti srpskog despota Stefana Lazarevića, ali je kasnije to pokušano da se opovrgne, te je i dalje predmet polemike.

Danas se, ipak sa sigurnošću „može tvrditi da su mošti pronađene u nekakvom biloškom srodstvu sa skeletom kneza Lazara“, precizno navodi „Spomenici kulture u Srbiji“.

Iako u manastiru postoji portret srpskog despota Stefana Lazarevića, s obzirom da on nije prikazan sa svetinjom u ruci, što je bio običaj kada se na freskama prikazuje zadužbinar, to dovodi u pitanje da li je on ktitor ovog manastira.

S druge strane, narodno predanje ipak Koporin navodi kao zadužbinu srpskog despota.

On je podigao manastir u znak zahvalnosti zbog toga što je ostao živ u bici kod Angore 1402. godine i povratka sestre Olivere koja je kao “zalog mira” predata turskom sultanu nakon bitke na Kosovu, takođe tvrdi narodno predanje.

U lekovitost ovog mesta veruju mnogi i priče koje kruže su gotovo neverovatne

Veruje se, a pojedinci i tvrde da ovo mesto ima iceliteljske moći i da pomaže nerotkinjama da ostanu u drugom stanju.

Godinama ovde dolaze parovi koji imaju ovaj problem i mole se za potomke.

Monahinje svedoče da je nebrojeno mnogo parova koji su poslali pisma zahvalnosti ili su došli da zahvale, zajedno sa svojim potomcima, koji su rođeni nakon molitvi u ovom manastiru.

U neposrednoj blizini zidina manastirskog kompleksa nalazi se izvor lekovite vode.

Po predanju, i izvor je povezan sa despotom Stefanom Lazarevićem. Legenda kaže da je na mestu gde je danas izvor, pao konj despota Stefana, koji se vraćao iz lova, u kome je bio ranjen.

Kada se konj napio vode sa izvora, ozdravio je, pa je despot tu podigao obeležje.

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/RTV Mag

NE PROPUSTITE: