Tog 9. septembra 1952. godine dogodila se nesreća kakvu Balkan nije video, pod udarima oluje brod je potonuo za svega tri minuta odnoseći živote na desetine putnika

U istoriji upamćen kao srpski Titanik, brod „Niš“ isplovio je i uputio se ka Zemunu, da bi samo nekoliko minuta kasnije nastala prava katastrofa…

Ništa nije naslućivalo da će to biti dan koji će zuvek ostati upisan crnim slovom. Dan je bio sunčan i topao. U gradu je bila u toku rekontrukcija Savskog mosta pa je prelazak iz Zemuna u stari deo Beograda i obrnuto bio moguć samo pomoću brodića ili autobusom do mosta, a dalje peške. Međutim, baš tog 9. septambra, prelaz je bio zatvoren i za pešake, pa je jedini način da se pređe preko Save bio brodom. 

Prema pisanju zemunskog hroničara Branka Najholda, na beogradskom pristaništu prodato je 106 karata, a sigurno je bilo i onih sa dnevnim ili mesečnim kartama ili putnika koji su ih kupovali na samoj lađi, iako je kapacitet broda bio 60.

Brod je uz odobrenje dežurnog službenika sa pristaništa krenuo ranije, potvrdio je neposredno posle nesreće preživeli kapetan.

Brod

Kako su isplovili, vidljivi su postali i crni oblaci koji su stižali iz pravca Bežanijske Kose, da bi u sledećih nekoliko sekundi nebo postalo potpuno crno, a kiša je padala sve jače uz pratnju jakih udara vetra.

Jak vetar s gradom otvorio je vrata salona, putnici sa palube pojurili su unutra i brod se nagnuo na jednu stranu. Na povike posade da pređu na levu stranu da se uravnoteži, niko se nije obazirao. Zavladala je stravična panika. Parobrod „Niš“ je već počeo da tone, ispričao je za Tanjug jedan od preživelih putnika, Mihailo Miša Grkinić

Niš je pod udarima oluje potonuo za svega tri minuta. Od polaska sa Savskog pristaništa prošlo je pet minuta.Ništa se nije videlo, Dunav je bio zamagljen… Jedva sam video konturu broda kroz kišu i grad. Najednom je slično zvuku automobilske sirene počela sirena sa broda isprekidano i brzo da daje signal za pomoć, svedočenje je Svetislava Marjanovića, čoveka koji je pecao na obali Save ispod Kule Nebojša i bio očevidac tragedije.

Zemun, Beograd, Srbija

Putnicima, od koji je većina ostala zaglavljena u salonu broda, pritekli su u pomoć lađari i ribari, ali oluja je bila nemilosrdna. Mnogi su se udavili pre nego što su čamci uopšte stigli do njih.

Na kraju, bilans je bio poražavajući – izveštaji iz tog vremena govorili su o najmanje 126 žrtava, a tačan broj poginulih nikada nije utvrđen.

Iste noći iz mutnih rečnih dubina izvučen je brod „Niš“, zbog tragedije već nazvan „Dunavski Titanik“. Svedoci ovog događaja zapisali su da je bio gotovo neoštećen i u položaju kao da plovi.

Zemun, Srbija

Izvor:BBC/Stil/Tanjug / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: