Fatimino oko je obavezan suvenir sa letovanja. I nije retko da mnogi u kući imaju i nekoliko ovakvih “amajlija”

Nazar potiče od arapske reči nazara (pogled), a ovo kristalno plavo oko je jedno od zaštitnih simbola u tengrizmu, staroj religiji turskijskih naroda.

Po islamskom predanju, Muhamedova ćerka Fatima je svom vereniku poklonila komad plavog stakla i zahvaljujući ovoj amajliji on je uspešno završio svoj put savladavši sve moguće prepreke.

Obično je od ručno pravljenog stakla a iako je najčešće u plavoj boji, može se naći i u beloj i crnoj, nekad čak i zlatnoj. U suštini, to je ekvivalent hrišćanskog krstića, a služi da zaštiti nosioca od urokljivog oka.

Veruje se da Fatimino oko može da rastera sve negativne vibracije od nosioca amajlije, i to zbog svog sastava jer se izrađuje od stakla, bakra, gvožđa, vode i soli.

Fatimino oko amajlija

Evo šta kaže i kako tumači čuvanje ove “amajlije” u kući sveštenik.

O čuvanju Fatiminog oka govorio je ruski sveštenik Aleksandar Jermolin, a prenosi BastaBalkana.com.

– U Rusiji vlada neobjašnjiva ljubav prema svemu okultnom i paranormalnom, turske amajlije su se čvrsto ukorenile. Tim pre što su pale na blagodatno tle. Ljudi, umorni od dugogodišnjeg državnog ateizma, počeli su da teže veri. Nažalost, mnogi su dorasli samo do apstraktne “vere u duši“, koja sve meša na jednu ezoteričnu gomilu.

– Navešću jedan primer iz prakse dok sam  osvećivao jednu kuću i ugledao zapanjujuću sliku. Na polici su stajele ikone, kućni duhovi i nešto što liči na “starca-šumara“. Kod njih je na gomili pomešano sve “sveto“: ikone, i maskote, i amajlije i mnogo toga drugog. Objasnio sam im da su to principijelno različite stvari, pa su kućne duhove i “šumara“ izbacili, a kuća je osveštana.

Zašto se naši savremenici tako lako “pecaju“ na banalnu ezoteriku koju predstavlja i Fatimino oko?

– Za većinu ljudi orijentir je ono što je njima samima vredno. Jedna od glavnih karakteristika našeg vremena jeste nedostatak autoriteta.  Kad nema autoriteta, sve se meša. Zato u jednom domu možete videti tursko oko, kineske žabe i simboli godine i sve to zajedno sa slovenskim paganstvom, a često i sa ikonama.

– Drugi razlog je zaštita, a sad se treba zaštititi od svega lošeg: od negativne energije koja dopire kroz prozor, od uroka i čini. Umesto da čovek globalno razmišlja o svom životu, on donosi odluku da krene najjednostavnijim putem, a to je da okači amajliju.

Fatimino oko

Evo zašto je ovo opasno

“A zašto je to loše?“ – često su me pitali i morao sam da objašnjavam svakom čoveku, u zavisnosti od njegovog “umeća“ slušanja.

– Često je dovoljno reći da to nije spojivo s pravoslavljem, jer ili ste pravoslavac ili paganin (okultista itd.). Ipak nekome ne bude ni to dovoljno pa je potrebno ispričati nešto o tome da je paganstvo u suštini klanjanje demonima i da je ta amajlija u vašoj kući – mali đavo. Niko ne želi da u kući ima nešto tako, zar ne?

– Ono što je najvažnije je da samo Bog Svoja dobra daje besplatno, ona ne koštaju ništa, dok demoni zahtevaju plaćanje svojih “usluga“ i za uzvrat traže ono najdragocenije što čovek ima-  njeguv besmrtnu dušu, navodi ruski sveštenik.

Šta, zapravo, predstavlja fatimino oko?

Izovor:BaštaBalkana.com / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: