Od kada je postalo poznato ko će nas to prestavljati na muzičkom takmičenju Evrovizija, svi se pitaju šta je zapravo Ramonda, kakav izgleda taj cvet i kakvu simboliku nosi.

Verujemo da ste o glavnom akteru Teya Dorine pesme već dovoljno pročitali, ali ukratko ćemo ponoviti.

Naime, postoje Srpska ramonda i Natalijina ramonda. Prvu je otkrio Josif Pančić 1847. na planini Rtanj, a Natalijinu je otkrio dr Sava Petrović 1882. i ime joj dao po kraljici Nataliji Obrenović.

Poznate su još i kao „biljke feniks“, jer zbog retke sposobnosti rehidratacije mogu doslovno da se vrate u život.

Sposobne su da prežive i u veoma nepovoljnim vremenskim uslovima.

„Kada na staništu nema dovoljno dostupne vode, te biljke stupaju u stanje mirovanja, odnosno stanje anabioze. U stanju mirovanja biljka može da bude mesecima, čak i godinama. Kada se na staništu pojavi voda, jedna kap je dovoljna da biljka oživi i zato mnogi te biljke nazivaju „feniks“ biljkama“, istakao je Stojiljković za Nova.rs.

Ramonda se koristi kao ukrasna biljka, ali postoje zapisi i o korišćenju u narodnoj medicini. 

Samo jedno zajedničko mesto za dve Ramonde

Dok je još vladala tropska i suptropska klima ovi cvetovi su bili široko rasprostranjeni, međutim, tokom duge geološke istorije, došlo je do promene klimatskih uslova i ramonde su jedino utočište našle u klisurama.

Zanimljivo je da postoji samo jedno mesto u Srbiji na kom rastu i natalijina i srpska ramonda jedna do druge.

One se mogu videti u Jelašničkoj i Sićevačkoj klisuri. Pomenute klisure, prema rečima stručnjaka Zavoda za zaštitu prirode, jedina su mesta u Srbiji u kojima se na istom prostoru, jedna pored druge, mogu naći srpska i Natalijina ramonda.

Razlika između Natalijine i srpske ramonde

Osnovna razlika je u rasporedu kruničnih listića. Kod srpske ramonde krunični lističi su potpuno razdvojeni, dok se kod Natalijine ramonde krunični listići preklapaju.

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/RTS Sajt – Zvanični kanal

NE PROPUSTITE: