Stena koja izvire iz atlantskih voda je pravo remek-delo prirode

Elephant Rock je neverovatna stena koja se nalazi na udaljenim Vestman ostrvima, na Islandu. Ovo nije stena koja samo podseća na slona i koju treba pažljivo posmatrati da biste uočili neverovatan oblik. Dovoljan je samo jedan pogled da potpuo ostanete očarani prizorom, kao da gledate pravog pravcatog okamenjenog slona.

stena u obliku slona, Island

KAKO JE NASTALA STENA SLONA?

Iako je neverovatno poverovati da je ovo delo prirode, to je istina. “Džinovski slon” nastao je usled delovanja vulkana Eldfell i erupcija
koje su se dešavale ispod nivoa mora.

Ovo je prilično uobičajeno na Islandu i njegovim okolnim područjima jer se ostrvo nalazi tačno na rascepu između dve kontinentalne ploče. Nakon erupcije, obično sledi i niz zemljotresa, a za tamošnje meštane je ovo normalna pojava.

stena u obliku slona, Island

Poslednja značajna erupcija dogodila se 1973. godine kada je Eldfel eksplodirao, gotovo bez upozorenja, uzrokujući da lava teče preko većeg dela ostrva. Mnogi veruju da je Slonova stena nastala upravo u ovoj erupciji. Lava u kontaktu sa ledenom vodom učvrstila je stenu, dajući joj tako čvrt i neobičan oblik.

stena u obliku slona, Island

Tokom leta organizuju se turističke ture kako bi posetioci mogli da uživaju u veličanstvenom pogledu. Do stene se može stići brodom i u tom slučaju vožnja traje oko 3 sata ili malim avionom i u tom slučaju vožnja traje oko 25 minuta.

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/Guide to Iceland

NE PROPUSTITE: