Ovo mesto je, zaista, bajkovito, a stanovnici se već godinama uspešno opiru urbanizaciji i pretvaranju gradića u mesto koje vrvi od turista.

Definitivno jedan od najluđuh gradova na svetu je ovaj, Karmel na moru koji se nalazi u Kaliforniji. U ovom gradu važe neka, pomalo neobična pravila. Gradom dominiraju čempresi, staromodni izgled, neka posebno lepa atmosfera i priroda koja oduševi svakoga ko poseti ovu lokaciju. Karmel je provobitno osnovan 1771. godine, u sklopu misije širenja hrišćanstva.

Od kako je nastao važio je za centar koji okuplja najveći broj umetnika, pa ne čudi podatak da se ovde nalazi preko 100 umetničkih galerija. Do početka 20. veka grad je bio poznat po umetnicima koji u njemu žive, a od tada su počeli da dolaze u talasima, od Ansela Adamsa do Džeka Londona, sestara Mekgovan i bivšeg gradonačelnika Klinta Istvuda.

Takođe, poznat je i po proizvodnji vina i vinarijama kojih ima gotovo jednako koliko i galerija.

Niz neobičnih zakona koji važe u ovom gradu uspostavljeni su, sa samo jednim ciljem, da tekovine 21. veka ne bi oduzele dušu ovom gradiću. Ovo su samo neki od njih:

Ulična rasveta postoji ali je svedena na minimum. Stanovnici uvek sa sobom nose i baterijsku lampu kako bi se lakše kretali noću.

Kuće nemaju brojeve, niti ulice imaju imena. Zabranjena je izgradnja visokih zgrada, bilbordni ne dolaze u obzir, baš kao ni kiosci brze hrane. Umesto njih, u gradu ima pregršt restorančića u kojima možete pojesti fenomenalne specijalitete.

Nošenje potpetica iznad 5 cm visine ovde je strogo zabranjeno i sve to zbog čempresa. Naime, gradski lideri nisu bili voljni da nanose štetu velikim čempresima koji okružuju ulice Karmela tako što će im poseći korenje koje je podizalo trotoar, a neravan teren postao je suviše opasan za hodanje u visokim štiklama. Kako bi izbegli da se usled nošenja ovakve obuće dame povrede, pa potom tuže grad, jednostavnije je bilo, mislili su, da zabrane nošenje istih.

Psi ovde uživaju posebna prava

Slobodno se može reći da je u ovom gradu pas kralj. Psi mogu da se kreću bez povoca na plaži, a većina lokala i restorana ispred vrata ima činiju sa hranom ili vodom. Kućni ljubimci su takođe dobrodošli u 25 od 45 lokalnih smeštaja.

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: