Kročiti na ovo mesto je iskustvo koje se ne zaboravlja

Svalbard je bez sumnje jedno od najfascinantnijih i jedinstvenih mesta na planeti.

Svalbard je norveški arhipelag u Arktičkom okeanu. Smešten na, kako mnogi vole da kažu, vrhu sveta, negde na pola puta između Norveške i Severnog pola. Na ovom mestu mogu se videti beskrajne oblasti netaknute, sirove arktičke, divlje prirode.

Što više istražujete ovo mesto, ono postaje sve zanimljivije. U prošlosti su se oko njega otimale mnoge sile, uključujući Holandija, Englesku, Norvešku, Dansku, Nemačku, Francusku…

Glavni razlog zašto su svi želeli deo ove teritorije je lov, ribolov, lov na kitove, kasnije rudnici uglja, istraživanja, eventualna nalazišta nafte, a najviše strateški položaj.

Od 1920. godine, Svalbard pripada Kraljevini Norveškoj, ali sa određenim ograničenjima i obavezama.

To znači da:

  • Norveška ne može da koristi Svalbard u svrhe ratovanja, tj. ne smije na nemu da pravi vojne baze…
  • ne sme da se meša u ekonomske aktivnosti na osnovu nacionalne pripadnosti. Državljani i firme drugih zemalja – prvenstveno potpisnica sporazuma – imaju jednaka prava na lov, rudna bogatstva, komercijalne aktivnosti i slično.

Svalbard je demitalizovana, ekonomski slobodna zona. Zanimljiva je činjenica da vam za život na ovoj teritoriji nije potrebna viza, niti boravišna, ni radna dozvola.

Mesto gde Sunce gotovo nikad ne izlazi

Jedna noć na Svalbardu traje tri meseca tokom zime. Da li možete i da zamislite da ne vidite izlazak sunca tri meseca? Takozvana polarna noć počinje početkom novembra i završava se krajem januara. Za to vreme nećete videti ni tračak sunčeve svetlosti na Svalbardu.

S druge strane, tu su i polarni dani koji traju od 20.04. do 23.08.

Glavni grad: Longyearbyen

Longyearbyen je glavni grad i najveće naselje na Svalbardu. Po svom administrativnom uređenju najviše i podseća na prosečan norveški grad.

Ime Svalbard znači “hladne obale”


Iako se zvanično otkriće pripisuje Vilemu Barencu, smatra se da su Svalbard mogli da otkriju Nordijci još u 12. veku. Na staronordijskom se spominje zemlja Svalbarð, što se bukvalno prevodi kao „hladne obale“.

Grad kao i svaki drugi

Iako je teško poverovati, Longyearbyen je grad kao i svaki drugi. Prodavnice, restorani i razne manifestacije su ono što ćete ovde videti.

Umesto naziva, ulice u Longyearbyenu imaju brojeve.

Ko živi na Svalbardu?

Većina stanovnika Longyearbyena, ove male arktičke metropole su Norvežani, ali ima stanovnika iz oko 50 drugih zemalja. Sve u svemu, oko 2.100 ljudi ovo mesto naziva „domom“.

Iako Svalbard pripada Kraljevini Norveškoj, dva naselja na arhipelagu su uglavnom naseljena Rusima i Ukrajincima.

Svalbard godišnje poseti preko 100 000 turista. Sve turističke aktivnosti su veoma pažljivo isplanirane od strane lokalnih vlasti.

Svalbard je jedno od najbezbednijih mesta na svetu gde praktično nema zločina


Kriminal praktično ne postoji među ovom populacijom. Većina prijavljenih zločina su tuče u baru. Izuzetak je 2018. godina kada je Longjerbijen dospeo na naslovne strane kada se dogodila oružana pljačka u lokalnoj banci.

Malo je verovatno da ćete sresti nekoga rođenog na Svalbardu


Svalbard nema domorodačko stanovništvo, jer je ženama “zabranjeno” da se ovde porode. Zapravo, zbog udaljene lokacije, nekoliko nedelja pre termina porođaja, žene su u obavezi da odu u kopnenu Norvešku da rode svoje bebe.

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: