Netaknute, prelepe plaže, kristalno čista voda, gusta šuma i raskošne vile jednako dobitna kombinacija za luksuzan odmor. Sveta Lucija je mala ostrvska država na Karibima koja ima idilično okruženje koje je među nekim od najslikovitijih mesta na svetu.

Svoja imena, države uglavnom duguju plemenima, etničkim grupama, ali i nekim karakteristikama zemlje, geografskom položaju… Tek oko 25 država naziv je dobilo po nekoj važnoj ličnosti, a na toj kratkoj listi samo je Sveta Lucija zemlja koja ime duguje ženi – i to svetiteljki!

Sveta Lucija, ponegde nazvana i Santa Lucija, mala je ostrvska država u Karibima, u centralnoj Americi. Smeštena je na samoj granici između Karipskog mora i Atlantskog okeana. Obuhvata teritoriju površine 617 km² i dom je za nešto više od 165 hiljada stanovnika.

Bila je britanska kolonija, a nezavisnost je stekla 22. februara 1979. godine. Danas je članica britanskog Komonvelta i Frankofonije.

sveta lucija

Zanimljivo je da je čak 75% ostrva u potpunosti prekriveno prašumom.

Najpoznatija turistička atrakcija ove malene države su dva vulkana – Pitoni koji imaju neobičan oblik, a čak se nalaze i na zastavi zemlje.

sveta lucija karibi

Još jedno interesantno mesto je i botanička bašta koja se razlikuje od svih ostalih na svetu. Krasi je mnoštvo egzotičnih biljaka za koje mnogi ljudi nikad nisu ni čuli, a ni videli. Takođe, ovde se nalazi i najpoznatiji vodopad u zemlji – Dijamantski vodopad.

Tu nije kraj zanimljivostima o ovoj zemlji. Ona je i rodna zemlja čak dva dobitnika Nobelove nagrade, što je čini zemljom sa najviše Nobelovih laureata u svetu po glavi stanovnika. Nagrade su dobili ser Artur Luis za Ekonomiju i Derek Volkot za književnost.

more

Legenda o imenu… Evo po kojoj ženi se ova država, zapravo, zove Sveta Lucija:

Ova državica ime je dobila po rimokatoličkoj svetiteljki – Svetoj Luciji od Sirakuze, a o tome kako je do toga došlo postoji zanimljiva legenda. Naime, pre dolaska Evropljana, lokalna plemena koja su naseljavala ostrvo svoju zemlju su zvali Jouanalao, piše Istorijskizabavnik.

A onda su došli Evropljani – Francuzi. Prema predanju, to se dogodilo baš 13. decembra kada se, prema prema gregorijanskom kalendaru, slavi praznik Svete Lucije.

sveta lucija plaža

Naime, reč je bila o brodolomnicima koji su plutali okeanom bez nade za spas kada su, 13. decembra davne 1502. godine, konačno ugledali kopno. Svoje spasavanje iz kandži sigurne smrti u morskim dubinama pripisali su svetiteljki i u njenu čast njenim imenom nazvali kopno na koje su se iskrcali.

Ostrvo je tako prvo potpalo pod francusku vlast, ali ubrzo su stigli i Britanci. Ove dve države su se čak 14 puta sukobile oko Santa Lucije. Konačno su Britanci prevladali 1814. i pod svojom vlašću držali ostrvo narednih 165 godina.

Ipak, ime je ostalo, a 13. decembar je u međuvremenu pretvoren u najvažniji nacionalni praznik na ostrvu i tako se i danas slavi.

karibi sveta lucija

Švrćkanje.rs / Foto:

NE PROPUSTITE: