Tema broj jedan ovih dana svakako je svetsko prvenstvo u fudbalu, a takmičenje ove godine je podiglo veliku prašinu

Prvi put u istoriji, Svetsko fudbalsko prvenstvo biće održano na Bliskom istoku i prvi put u novembru i decembru, a ne u letnjim mesecima. Domaćin turnira je Katar, ali je odluka da ta zemlja bude domaćin izazvala kontroverze.

ZAŠTO SE TAKMIČENJE ODRŽAVA ZIMI?

Iako je uobičajeno da se ovo takmičenje odigrava tokom leta, ove godine situacija je drugačija. Iako je ova vest podigla veliku prašinu, objašnjenje zašto je to tako je vrlo logično. Naime, da je turnir organizovan u junu i julu u Kataru, kao što je do sada održavano, mečevi bi se igrali na temperaturama koje prelaze 40 stepeni, a moguće i 50, dok se u ovom periodu temperature kreću oko 25 stepeni.

Katar je prvobitno predložio da se utakmice igraju u posebno napravljenim i klimatizovanim stadionima, ali je ta odluka odbijena. Iz tog razloga, takmičenje počinje na zimu.

A ZAŠTO JE BAŠ KATAR DOMAĆIN?

Još jedno pitanje oko kojeg se polemisalo je zašto je baš Katar preuzeo ulogu domaćina.

Izvršni odbor Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) odlučio je 2010. godine da Katar bude domaćin Svetskog prvenstva 2022. godine,a za Katar su glasala 22 člana odbora FIFA. Pobedio je u konkurenciji SAD, Južne Koreje, Japana i Australije.

To je prva arapska zemlja domaćin turnira, a nakon završenog glasanja usledile su optužbe.

Katar je optužen da je zvaničnicima Fife platio 3,7 miliona dolara mita kako bi obezbedio njihovu podršku, ali je oslobođen posle dvogodišnje istrage.

Tadašnji predsednik FIFA Sep Blater podržao je u to vreme kandidaturu Katara, ali je potom izjavio da je vodeće telo svetskog fudbala možda donelo pogrešnu odluku. Blateru se trenutno sudi u Švajcarskoj za prevaru, proneveru i druge finansijske mahinacije.

Katarske vlasti su se suočile sa optužbama međunarodnih organizacija za ljudska prava Amnesti internešenela i Hjuman rajts voča da se loše odnose prema stranim radnicima koji su gradili objekte za Svetsko prvenstvo.

OVA NEVEROVATNA STATUA JE JEDNA OD NAJVIŠIH NA SVETU – Da Li Znate U Kojoj Državi Se Nalazi?

ZABRANA PRODAJE PIVA – PROBLEM BROJ 1 ZA NAVIJAČE

Ovih dana tema i briga broj jedan je zabrana prodaje piva na stadionima. Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) potvrdila je da je zabranjena prodaja alkoholnog piva na svih osam stadiona na kojima će se igrati utakmice Svetskog prvenstva u Kataru, a to su navijači dočekali sa negodovanjem.

S druge strane, prodaja bezalkoholnog piva je dozvoljena i ono će se prodavati na 64 utakmice na turniru.

Očekuje se da će se šampanjac, viski i druga alkoholna pića i dalje služiti u vip prostorijama na stadionima. Osim tih mesta, pivo je uglavnom bilo jedini alkohol koji se prodavao navijačima.

10 NAJOPASNIJIH PUTEVA NA SVETU – Ovde Prolaze Samo Ekstremno Hrabri Vozači

OPTUŽBE NA RAČUN ORAGNIZATORA

Dan po početku takmičenja pojavile su se i optužbe na račun organizatora. Naime, kako se navodi, na stadione je pušteno više ljudi nego što može da stane, pa se prave velike gužve pri ulazu.

Čini se da ovde optužbama i kontroverzama nije kraj. Videćemo šta će se dešavati do kraja takmičenja.

Švrćkanje.rs / BBC na srpskom / Foto: Unsplash

NE PROPUSTITE: