Tadž Mahal je najveći simbol Indije i pravo arhitektonsko čudo. Lepota same građevine, ali i priča koja se krije iza nje čine je jednom od njapoznatijih na svetu.

Ako postoji najgrandiozniji spomenik jednoj ljubavi, onda je to sigurno Tadž Mahal. Nalazi se u blizini grada Agre, na južnoj obali reke Jamune.

Na izgradnji ovog neverovatnog spomenika jednoj ljubavi učestovalo je 22.000 radnika u periodu od 23 godine.

Takođe, u proces izgradnje bilo je uključeno i više hiljada slikara, kamenorezaca i drugih umetnika i zanatlija, koji su bili zaduženi za detalje građevina.

Insistirano je da se koriste najbolji materijali, pa je iz tog razloga, između ostalog, nabavljen beli mermer iz Makrana, žad iz Kine, tirkiz sa Tibeta, safir iz Šri Lanke i lapus lazuli iz Avganistana. Takođe treba napomenuti da su delovi kupole bili obloženi zlatom.

Ni ne čudi činjenica da je ovo zdanje UNESKO proglasio spomenikom Svetske baštine.

Evo zašto za Tadž Mahal kažu da je simbol bezuslovne ljubavi

Prema legendi, mladi princ Huram (kako se tada zvao Šah Džahan) prvi put je ugledao Ardžumand Banu Begum na bazaru kako prodaje svilu i istog trenutka se u nju zaljubio. Nakon pet godina, dvoje mladih se venčalo, a Ardžumand je od supruga dobila novo ime – Mumtaz Mahal, ili u prevodu “ukras palate”. Uskoro i princ Huram postaje mogulski car i otpočinje vladavinu koja će postati upamćena kao zlatno doba Indije. Popularnosti šaha je dodatno doprinela njegova ljupka supruga, koju je, zbog njenog skromnog porekla, narod obožavao.

Nažalost, bajka Šaha Džahana i Mumtaz Mahale nije dobila srećan kraj. Nakon 18 godina zajedničkog života, Mumtaz je umrla na porođaju, rađajući šahovo četrnaesto dete. Pre nego što je umrla je na rukama svog vernog supruga, Mumtaz je zarekla Šaha da joj ispuni četiri želje: da se nikada više ne ženi, da čuva njihovu decu, da posećuje njen grob na svaku godišnjicu i da sagradi spomenik koji će postati simbol njihove ljubavi.


Život nesrećne žene se ugasio, ali rođena je legenda o večitoj ljubavi i još jedno čudo sveta – Tadž Mahal.

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: