Ako ikada krenete put ove zemlje najpre se dobro raspitajte o pravilima koja tamo važe. Neka su toliko neverovatna da je teško poverovati da nije reč o šali.

Azijska država Tadžikistan, smeštena između Afganistana, Uzbekistana, Kirgistana i Kine važi za zemlju kojoj zabrane nisu strane. 

Spisak zabrana u Tadžikistanu je veoma dugačak, a ako ne želite da platite kaznu strogo ih se morate pridržavati:

Prva zabrana na ovoj listi je na snazi od kraja 2015. kada je Tadžikistan zabranio proslavu Novu godine. Privatno, porodicama je i dalje dozvoljeno da je dočekuku i slave, ali čak i za takve proslave postoje ograničenja pa bi im bilo najbolje da to učine skromno i nenametljivo.

Rođendan možete proslaviti, ali isključivo u svom domu. Ukoliko odlučite da to uradite na javnom mestu, poput nekog kafića ili paba, budite spremni da platite novčanu kaznu.

Kako rođendani ne smeju da se slave, tako su i veće svadbe zabranjene, a i na sahranama važe posebna pravila. Tradicionalno naricanje, glasno plakanje i ostali detalji koji su tadžikistanski običaji pokazivanja tuge takođe su nedavno ukinuti.

U Tadžikistanu je i pokazivanje tela ograničeno. Kratke suknje odavno su zabranjene u školama, a na njih se ne gleda blagonaklono ni na ulicama.

Muškarcima se ne preporučuje da nose dugačke brade. Iako nisu izričito zabranjene zakonom, verskim licima je naloženo da imaju bradu do najviše 3 centimetra.

Deca moraju da imaju primerena imena. Od 2016. godine novorođenče mora dobiti ime koje se nalazi na spisku službenog državnog registra u kojem nećete naći popularna arapska imena.

Švrćkanje.rs / Foto:Pixabay

NE PROPUSTITE: