Složićete se da Grčka ima puno toga lepog da ponudi turistima, ali mesto koje se posebno izdvaja je ostrvo Tasos.

Nalazi se u severoistočnom delu Grčke, udaljeno tek nešto više od deset kilometara od luke Keramoti. Najbliži grad na kopnu je Kavala.

Osim odličnih plaža, ostrvo nudi i mnoge druge zanimljive lokalitete koje vredi obići.

U severnom delu Tasosa smešten je Limenas, glavni grad ostrva, poznat po bogatom istorijskom nasleđu, najpre oličenom u arheološkim ostacima koji svedoče dugoj istoriji grada.

Prema mitologiji, ostrvo Tasos je dobilo ime po feničanskom princu Tasosiju, koji ga je i pronašao. Naime, Zevs je prerušen u bika oteo feničansku princezu Evropu i odveo je na Krit. U potragu se dao i njen brat Tasosije. Tokom putovanja naišao je na ovo ostrvo i opčinjen lepotom i prelepim pejzažima odlučio da ga naseli.

Tasos je poznato i kao zlatno ostro najpre zbog zlata koje je iskopavano tu u antička vremena. Takođe, nazivaju ga i “šuma koja pliva” zbog bogate flore.

Razloga da se poseti ovo letovalište je puno, a preporuka je da krenete kolima ili koristite usluge neke rent a car agencije kako biste uspeli da posetite svaki zanimljivi kutak ovog ostrva.

Kao što smo već rekli, mnogi odluče da letuju ovde zbog prelepih plaža, a dve koje se posebno izdvajaju su:

Najduža plaža na Tasosu, Golden beach koja je prepoznatljiva po finom pesku, zlatne boje.

Tu je i čuvena plaža Giola. Ovaj prirodni bazen se nalazi na jugozapadnom delu ostrva i predstavlja jednu od najlepših atrakcija Tasosa zbog očaravajućeg kontrasta tirkizne vode i divljeg i stenovitog pejzaža koji ga okružuje. Prema jednoj legendi, Giola u stvari predstavlja Zevsovo oko kojim je on motrio na svoju ljubavnicu, dok se prema drugoj u njemu kupala Afrodita, te otuda i naziv “Afroditina suza”.

Takođe, ukoliko ste ovde nikako ne smete da propustite da vidite i manastir Svetog arhangela Mihaila

Sveti klin, koji je bio zabijen u desnu ruku Isusa Hristosa nalazi se u ovom manastiru, a udaljen je oko 15 kiloemtara od letovališta Potos.

Za nastanak ovog manastira vezuju se brojne legende. Jedna od njih je da se izvesnom monahu Luki, koji se okrenuo isposničkom životu, prikazao arhangel Mihailo. Tom prilikom arhangel Mihailo je udario štapom u stenu i iz stene je potekla voda. Posavetovao je monaha da na ovom mestu podigne crkvu, a i dan danas se veruje da voda sa ovog izvora ima isceliteljska svojstva.

Na Tasosu se, osim mora, nalazi i jezero

Jezero Marijes nalazi se u unutrašnjosti Tasosa. Do njega se stiže nakon šetnje kroz šumu. Međutim, tokom leta ovo slatkovodno jezero obično ne liči baš na jezero, pa posetioci ne budu tako oduševljeni onim što vide. Ali ako pogodite pravi trenutak, bićete opčinjeni njegovom lepotom.

Ostrvom, pored borova, dominiraju i vekovima stari maslinjaci kroz koje je šetnja nezaboravno iskustvo. Na 1.203 metara iznad nivoa mora nalazi se planina Ipsario, koja važi za najvišu tačku ovog grčkog ostrva.

Nekadašnja planinska prestonica sotrva, selo Teologos, još je jedna od atraktivnih lokacija na ovom ostrvu, koje je poznato i po odličnim plažama.

Ono što turisti obavezno posete je i fabrika zlata “Iris Gold” koja nudi veliki izbor ručno pravljenog zlatnog nakita. 

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash/Pixabay

NE PROPUSTITE: