Danas vas vodimo na put u grad ljubavi i vina. Mesto koje je još neotkriveno od strane turista, ali je prelepo. Na sve to, smeštaj u ovom gradu je veoma povoljan. Reč je gradu Tbilisi, koji se nalazi u Gruziji.

Ako vam nikad nije palo na pamet da posetite ovu zemlju, posle čitanja ovog teksta sigurno ćete to poželeti.

U Gruziji ćete naići na spoj drevne kulture i savremene arhitekture, na ljubazne ljude, probaćete fantastična vina i još bolju hranu. Gruzija je pravoslavna kavkaska zemlja koja se graniči sa Rusijom, Jermenijom, Azerbejdžanom i Turskom, a glavna atrakcija zemlje je grad Tbilisi.

Tbilisi je prestonica ove zemlje, a ujedno i najveći grad Gruzije koji broji million i sto hiljada stanovnika. Osnovan je u 5. veku, a njegovo ime u prevodu znači „topla voda“, zbog puno sumpornih izvora koji se nalaze na teritoriji grada, a na kojima su izgrađena lekovita kupatila.

Tbilisi, Gruzija

S druge strane, legenda kaže da je kralj Vakhtang Gorgasali, koji je i osnovao grad, dok je lovio, pronašao termalni izvor u obližnjem šumovitom području, gde je odlučio da osnuje grad.

Lekovita, sumporna kupatila nalaze se u starom delu, koji se nalazi u podnožju brda Mtacminda, a do njega vodi žičara.

Tbilisi je grad sa bogatom istorijom i kulturom, koji poseduje brojne istorijske spomenike, muzeje i umetničke galerije koje će zadovoljiti svačiji ukus, kao i impozantne verske objekte. Grad se nalazi na raskršću zapada i istoka, predstavlja mesto susreta Evrope i Azije i sve se to oslikava kroz raznovrsnu i specifičnu kulturu grada i cele države.

Tbilisi, Gruzija

Gradić je mali pa ga možete preći pešaka i uživati u prelepim predelima.

 S obzirom da se nalazi u blizini planinskih područja i termalnih izvora, posetioci će sigurno uživati u prelepoj prirodi, ali i miru. Posebna atrakcija grada su, kao što smo i rekli, termalna kupatila u kojima posetioci mogu potpuno da se opuste i odmore.

Tbilisi, Gruzija

Mesto koje nikako ne smete zaobići ukoliko posetite Tbilisi je stara tvrđava Narikala („mala tvrđava“) iz 4. veka i spomenik Majka Gruzija. Ova statua žene visoka je 20 metara, a u jednoj ruci drži čašu vina za prijatelje, a u drugoj mač za neprijatelje. Sa ovom mesta pruža se prelep pogled na ceo Tbilisi.

spomenik Majka Gruzija

Takođe, interesantno je preći i preko most Mira. Građevine od stakla i čelika koji povezuje stari i novi Tbilisi i simbolizuje prelazak iz prošlosti u budućnost.

most Mira,Gruzija

Cena smeštaja

Pristojan smeštaj se može naći po ceni od 30 evra, obrok u restoranima košta u proseku 10-12 evra, dok se ulaz na sve atrakcije grada naplaćuje po simboličnoj ceni ili je besplatan. Za autobusku kartu ćete morati da izdvojite 35 centi, dok će vas vožnja taksijem koštatai 2,3 evra.

Tbilisi, Gruzija

Švrćkanje.rs / Foto:Unsplash

NE PROPUSTITE: