Zvuči gotovo nestvarno da u 21. veku može da se živi na ovaj način, bez interneta, telefona, društvenh mreža, ali i tako nešto postoji.

Pleme Kassena u Africi, najstarija etnička grupa u državi Burkini Faso, je potpuno izolovano od ostatka sveta, ali njima to ne smeta.

Pripadnici etničke grupe Kassena zapravo su deo veće etničke grupe Gurunsi, a igrom slučaja izdvojili su se kao zasebna grupa koja je razvijala svoju kulturu i identitet dugi niz godina u umetnosti i arhitekturi.

Oni su podnožje ove planine naselili u 15. veku i tu izgradili sopstveno selo Tiébélé koje je, zapravo kružni prostor sa nizom zemljanih kuća. Unutra toga kompleksa nalazi se rezidencija poglavara, kraljevski dvor.

Oni žive punim plućima, dan im ne prođe bez smeha, a svoj kulturni identitet odražavaju na kućama u kojima žive. Naime, sve fasade su ručno oslikane i prava su remek dela. Sve je toliko živopisno i lepo da ne znate gde prvo da pogledate.

Tiebele, Burkina Faso

Veliku važnost pridaju dizaju kuća u kojima žive. Tradicionalni oblici, kao i način gradnje i ukrašavanja dominiraju. Svaki oslikani detalj ima određenu simboliku i poruku koju nosi.

Zmije, krokodili, mesec, zvezde i drugi geometrijski oblici su ono što ćete najčešće videti na kućama.

Tečnost kojom se kuće oslikavaju dobija se od vode u kojoj je stajao pasulj, a boje koje dominiraju ovim selom su bela, crna i crvena.

Ipak, sa jednim oslikavanjem ne prestaje njihov posao. Zbog kišne sezone boja se ispira, pa je neophodno redovno održavati fasade i ponavljati proces oslikavanja na svake 4 godine, i to u periodu između februara i marta.

Zbog neobičnog izgleda, ali i načina života koji ovde vlada, bilo je nekoliko pokušaja da se ovo šarmantno selo uvrsti na UNESCO-ovu listu svetske baštine. Zvanično, zahtev je podnet 2012. godine, ali se još uvek ništa nije desilo po tom pitanju.

Tiebele, Burkina Faso

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/Doug Spencer

NE PROPUSTITE: