Kilometre ravnice oplemenio je Titelski breg za koji se vezuju brojne legende.

I na prvi pogled intrigira jer izgleda kao da je neka natprirodna sila nabacala gomilu zemlje u sred Vojvodine. Naravno, nikakve više sile nisu učetvolavale u formiranju ovog predela, za sve postoji naučno objašnjenje. Ipak može se slobodno svrstati u čuda prirode koje obavezno treba posetiti.

Ovaj breg je svojevrstan zapis klimatske i ekološke evolucije u toku poslednjih 6.000 godina.

Profesor dr Slobodan Marković sa Prirodno–matematičkog fakulteta u Novom Sadu je 1997. godine počeo istraživanja ove zaravni i otkrio pravo “blago” prirode.

– Ova pomalo egzotična istraživanja nemaju samo fundamentalan naučni značaj, već mogu da predstavljaju osnovu za razumevanje današnjih klimatskih promena, ali i da pomognu da sigurnije predvidimo ono što će se događati u budućnosti – navodi profesor Marković.

Osim naučnika, ovo mesto privlači i ljubitelje prirode koji ovde uživaju punim plućima. Svetlo zelena trava, bogata flora i fauna, perfektan pogled, sve ovo je idealno za uživanje u nekom sunčanom danu. Titelski breg je za specijalni rezervat prirode proglašen 2012. godine, a ovu titulu sa pravom nosi.

Takođe, ovo mesto će zadovoljiti čula i ljubitelja istorije.

Godinama unazad arheolozi su istraživali i utvrdili da je ovo praistorijska postojbina drevnog čoveka. Zbog pogodnog položaja i zaštićenosti od mogućeg neprijatelja ljudi su birali ovo mesto i naseljavali ga.

Ovde je bilo i Kelta i Rimljana, a veruje se da je Titel dobio ime po rimskom caru Titu.

Nakon Kelta i Rimljana, ovo mesto posetili su i Huni, Ugari, pa Turci. Na tragove ove burne i zanimljive istorije nailazićete na svakom ćošku Titelskog brega.

Ako ste, pak ljubitelji intriga i legendi, Titelski breg i vama ima šta da ponudi. Legendi je nekoliko, a ona koja posebno interesuje i budi radoznalost posetilaca je ona koja kaže da je ispod brega Atila Bič Božiji zakopao blago, što privlači mnoge ljude koji žele da se blaga i dokopaju.

Legenda kaže još i da je Atila sahranjen u zlatnom kovčegu i da je potopljen u zlatnim kočijama u Tisu, jer na to upućuju priče iz davnina i poneki pronađeni arheološki artefakti iz tog vremena. U naraciji se jasno spominje blizina ušća ali i veliki breg, sa kog su generali legendarnog vojskovođe nadgledali čitavu ceremoniju sahrane – potapanja.

Švrćkanje.rs / Foto:PrintscreenYoutube/Vojvodina uživo

NE PROPUSTITE: