Da li ste znali da danas postoji mogućnost da prošetate bunkerom koji je za vreme Titove vladavine bio najstrože čuvano mesto. Mesto na koje su samo odabrani mogli da kroče

Sagrađen u svrhu skloništa 350 Titovih najbližih saradnika u slučaju atomske katastrofe, danas je turistička atrakcija. Titov bunker nalazi se u blizini Konjica, u Bosni.

Josip Broz Tito je mislio na sve, a naročito na ličnu i bezbednost bliskih ljudi i saradnika, te bi tako u slučaju nuklearne katastrofe oni mogli da se sakriju na potpuno bezbedno mesto. To mesto je upravo ovaj bunker na planini Zlatar. Spolja vidite 3 naizgled sasvim obične kuće, a ispod njih krilo se prostranstvo potpuno opremljeno za spas od katastrofe. Naime, u slučaju opasnosti od nuklearnog udara bunker je bio spreman da primi 350 osoba iz najvišeg vojnog i političkog vrha bivše SFRJ.

U ovom bunkeru koji je brojao 100 soba nalazilo se sve potrebno da se preživi 6 meseci. Temperatura prostorija je bila konstantno između 21 i 23 stepena, bilo je hrane i pića u izobilju. Sam prostor podseća na lavirint, a iz objekta postoji prinudni izlaz koji nije ucrtan na mapi.

Za postojanje ovog skrovišta znalo je svega 4 komandanta pored radnika koji su birani pažljivo i koji su morali potpisati Ugovor o tajnosti.

50 godina ovo je bila strogo čuvana tajna, a danas ukoliko želite možete prošetati ovim prostorom uz kupovinu ulaznice koja košta 10 evra.

Švrćkanje.rs / Foto: Printscreen Youtube/RTCG – Zvanični kanal

NE PROPUSTITE: